Рекордьорската мисия на SpaceX завърши успешно

Компанията на Илон Мъск изстреля 64 сателита в 19-а поредна мисия за една година

Рекордьорската мисия на SpaceX завърши успешно
SpaceX успешно изпълни своята 19-а подред мисия за тази година, в рамките на която изстреля в орбита 64 малки сателита. Именно в тези две числа се крият и два рекорда, които космическата компания постави преди броени часове.

През 2018 г. SpaceX за първи път успява да извърши толкова много мисии в рамките на една година. За сравнение през предходната 2017 г. стартиранията бяха с едно по-малко. Другият рекорд е свързан с броя на изведените в открито пространство сателити, като в американската история никога досега не са били пускани в космоса толкова накуп. SpaceX изведе в ниската орбита около Земята общо 64 малки сателита на 34 различни организации.

Сред организациите, собственици на сателитите, са различни стартъпи, държавни структури и университети, както и едно средно училище. Те са от 17 различни националности, в това число САЩ, Бразилия, Индия и Южна Корея. 

Мисията бе извършена с ракетата Falcon 9, която бе изстреляна от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния. Контрактът на SpaceX е с базираната в Сиатъл Spaceflight Industries, която от своя страна обслужва останалите клиенти.
Коментари: 0