Републиканци и демократи се обединиха за подновяване на санкциите срещу ZTE

Смесена група конгресмени е внесла законопроект, който може да възобнови санкциите срещи китайската компания

Републиканци и демократи се обединиха за подновяване на санкциите срещу ZTE

Снимка: БТА

Група американски сенатори – и демократи, и републиканци, са представили във вторник законопроект, който предвижда възобновяване на санкциите срещу ZTE, ако китайската телекомуникационна компания не успее да спази законите на САЩ и споразумението с администрацията на Доналд Тръмп, предава CNBC. 

Президентът на Съединените щати разгневи много от членовете не Конгреса, в това число и своите съпъртаийци републиканци, през юли 2018 г., когато реши да отмени забраната за продажба на американски части на ZTE. Действията му позволиха на китайската компания да възобнови блокираната си дейност. 

По-рано ZTE бе хваната в нарушение на санкциите на САЩ срещу Иран и Северна Корея, на които тайно е доставяла продукти. Проблемът е, че собствените ѝ устройства се правят с части на американски компании. Миналата годината китайският играч призна вината си и така се стигна до дръзките санкции, които блокираха дейността му за няколко месеца. 

Сега група сенатори, включително републиканци и демократи, лобират прокарването на законодателни промени. Предложението им идва само няколко дни, след като висши представители на САЩ се срещнаха във Вашингтон с колегите си от Китай, за да се опитат да постигнат споразумение за прекратяване на търговската война между двете най-големи икономики в света.

То идва и на фона на опитите на САЩ да постигне екстрадиция на висш ръководител на друг китайски гигант от Канада. Припомняме, че финансовият директор на Huawei Мън Уанджоу бе задържана във Ванкувър през декември по обвинения, че е нарушила американските санкции срещу Иран. 

Много от членовете на Конгреса смятат ZTE и Huawei за заплаха за националната сигурност заради съмнения, че техните продукти служат на китайските власти да извършват кибершпионаж. 

Това е вторият път, в който депутати внасят законопроект за ZTE и санкциите срещу нея. Предишният случай е от септември 2018 г., но тогава той не успя заради изтичането на мандата на Конгреса и междинните избори в страната. 

ZTE не е коментирала сегашния случай. 
Коментари: 0