Рискът от модерно робство в България е сред най-големите в ЕС

Причината са мигрантите, които са най-податливи на експлоатация

Рискът от модерно робство в България е сред най-големите в ЕС

България е сред петте държави в Европейския съюз, в които рискът от робство е най-голям. Това показва Индексът на модерното робство (MSI), изготвен за втора година от консултантската компания Verisk Maplecroft. Другите четири страни са Румъния, Гърция, Италия и Кипър – все ключови входни точки за имигранти, които пък са най-уязвими към експлоатация.

Изследването оценява 198 държави, като прави своята оценка на риска на база законите в страната, ефективността на тяхното прилагане, тежестта на извършваните нарушения. На тази база индексът показва, че при три четвърти от страните в Блока рискът от т.нар. модерно робство (работа почти без пари, срещу храна или по принуда) се увеличава.

Най-много се влошава положението в Румъния. Страната се е сринала от 56-о на 66-о място в света. Заедно с Италия, това са двете държави, където са докладвани най-много нарушения в ЕС на правата на работниците, включително тежки форми на принудителен труд като робство и трафик на хора.

Според Международната организация по миграция през 2017 г. над 100 000 мигранти са влезли в Европа по море, 85% от които са разтоварени в Италия. Пристиганията в Гърция са намалели драстично след подписването на Споразумението за бежанците между ЕС и Турция, но страната, която е спаднала със 17 места в индекса, е домакин на значителен брой мигранти и остава ключова дестинация за трафик на хора.

"Кризата с имигрантите увеличи риска от инциденти, свързани с робството, които се появяват във веригите за доставки на компаниите в цяла Европа", казва Сам Хейнс, старши анализатор по човешките права във Verisk Mapleroft.

Коментари: 0