Рисунка с пръст върху екрана може да замени паролите за телефон

Уникалните изображения трудно се имитират и осигуряват по-ефективна защита

Рисунка с пръст върху екрана може да замени паролите за телефон

Ако вече сте уморени да помните поредиците от думи, букви или случайни цифри на последните ви пароли, скоро може да ги заместите с рисунка, с която да отключвате телефона си, пише Live Science.

Изследователи са установили, че паролите-рисунки, създадени върху сензорен екран със свободни движения с пръст се запомнят по-лесно от паролите, набирани с клавиатура. Нещо повече, уникалните рисунки трудно се имитират и са в състояние да осигурят по-ефективна защита от другите пароли, които използват текст или биометрични данни.

Учените са тествали софтуер, който дава възможност на потребителите да създават парола, рисувайки каквато и да е форма на сензорния екран на телефон с един или два пръста. Паролата-рисунка може да бъде букви, прости форми, завъртулки - всичко, което можем да си представим. Така някой друг трудно би могъл да копира или отгатне паролата.

Изследователите от Университета Рутгерс в САЩ са инсталирали софтуера на смартфоните на 91 души и са ги помолили да създадат текстови пароли и пароли-рисунки, а след това да отключат устройствата 2000 пъти. Резултатите показват, че използването на пароли-рисунки значително ускорява процеса на регистрация. Участниците са прекарали с 22% по-малко време при вписване, отколкото с текстови пароли, пише агенция "Фокус".

Доброволците са отделили и с 42 на сто по-малко време за създаването на паролите-рисунки. 94% от потребителите са предпочели да създадат рисунка с един пръст.

Коментари: 0