Роботи се грижат за екологията и домакинстват

Едните машини се адаптират към околната среда, други - към жилища

Индивиди на XXI век

Роботи се грижат за екологията и домакинстват
388 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Роботи се грижат за околната среда и се адаптират към ландшафта и домакинстват - eдните машини се адапират към околната среда, други - се пристрастяват към определени жилища.

Учени от Университета на Осло са създали трикраки роботи, които имат способността да се адаптират към околната среда, пише специализираното издание Popular Science (PS). Изследователите използват компютърна програма, за да проектират роботи с определени характеристики. Те биха могли, например, да дадат задание за малък робот, който може да се движи с определена скорост и да се катери по скали, а компютърната програма създава различни проекти.

Проектите се съпоставят във виртуална битка, която показва кой най-точно отговаря на нуждите, зададени от изследователите. Проектът, който се справи най-добре по време на симулациите, се произвежда от 3D принтер и тестването му продължава в реалния свят с идеята да се усъвършенства още повече. Ако роботът се повреди или установи, че се нуждае от нова част, той може или да я принтира, или да се адаптира, така че да се справя без нея.

Създателите на приспособимите машини посочват, че в бъдеще роботите ще трябва да изпълняват задачи „в дълбоки мини или на далечни планети, в радиоактивни бедствени зони, в опасни свлачища и на океанското дъно под Атлантика“. Това са екстремни условия, в които човек не би могъл да издържи, отбелязват учените.

В продължение на шест години три еднофамилни къщи в град Кемпбъл Крийк, щата Тенеси, са били обитавани от роботи, имитиращи човешко присъствие, допълва PS. Лампата в банята е била включвана сутрин, а водата на душа пускана. Никой не е живял в къщата, но хладилникът се отварял и затварял през деня, а пералнята и сушилнята са вършели работата си. Телевизорът е гърмял в празното жилище, а осветлението се е включвало всяка вечер.

Експериментът е продължил от 2009 до 2014 г., като целта му е да се проучи ефективното използване на енергия и енергоспестяващи уреди. Трите къщи са били оборудвани с различни уреди и са имали различна топлоизолация. На пръв поглед изглежда, че би било по-лесно да се наемат три семейства, които да проведат експеримента и да се сравнят сметките им за електричество и вода. Хората обаче биха “изкривили” резултатите. Всяко семейство има индивидуални предпочитания за стайната температура, например. Така че в това строго контролирано проучване на човешкото поведение, хората всъщност са слабото звено.

Идеята е трите къщи да функционират по идентичен начин, но с различно оборудване. Определението “зловещо” съвсем спокойно може да се използва за този роботизиран опит, коментира изданието. Един от най-впечатляващите аспекти на експеримента е физическата симулация на човешко присъствие. Специална система е излъчвала точното количество топлина и влага, излъчвани от средното американско семейство всеки ден.

В хладилниците не е имало храна, а контейнери, пълни с вода, които да симулират термалната маса и влажността на зареден с продукти хладилник. В момента резултатите от експеримента се анализират и обобщават, а трите къщи са отново на пазара на недвижими имоти в очакване на истински живи обитатели.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg