500 Ролс-Ройса, подстрижка за $20 000 и дворец с 1788 стаи – как живее султанът на Бруней

Султанът е най-известен със страстта си към автомобилите

500 Ролс-Ройса, подстрижка за $20 000 и дворец с 1788 стаи – как живее султанът на Бруней

Снимка: Wikipedia

Султанът на Бруней Хасанал Болкия беше широко осъден от световната общност наскоро заради въвеждането на строги наказания, които предвиждат убийство с камъни за хомосексуалност и рязане на ръце за кражба – опит законите да се приведат в съответствие с Шариата.

След остра реакция от страна на знаменитости и на западни правителства, султанът отстъпи назад тази седмица, като обеща, че наказанията няма да бъдат изпълнявани.

Преди да стане защитник на най-строгата форма на исляма, 72-годишният султан беше по-известен със своя разточителен, либерален живот по западен маниер.

Подвизите на някога най-богатия човек на планетата, притежаващ 40 млрд. долара, включват състезания с Ferrari в полунощ през столицата на Бруней, построяването на дворец с 1 788 стаи и харченето на 20 000 долара за подстригване.

Снимка БТА

Ето един поглед към екстравагантния живот на султана на Бруней

Болкия е роден на 15 юли 1946 г., син на султана Омар Али Сайфудден III.

Бъдещият султан е кротко дете в тийнейджърската си възраст. Учил е вкъщи и е изпратен в средното училище в института Виктория в Малайзия.

През 1965 г., когато е на 19 г. и завършва училище, Болкия се жени за братовчедка си Пенхиран Анак Салеха в уреден брак. Двойката има двама сина и четири дъщери. Той има и още четири деца, които са от другите му две съпруги.

Той е 29-ият султан от една династия, за която е известно, че членовете ѝ се женят помежду си.

През 1967 г. Болкия пътува до Англия, за да тренира в Кралската военна академия на Великобритания в Сандхърст. Докато е там баща му абдикира и той става султан. Болкия се качва на трона след завръщането си през август 1968 г.

Въпреки че е женен мъж и лидер на нацията, Болкия става известен по целия свят с разточителния си начин на живот. Заедно с брат си принц Джефри султанът харчи луди пари в лондонските казина и купува луксозни коли, яхти и хотели. Болкия дори си поръчва частна зоологическа градина, в която има 30 бенгалски тигъра.


През 1981 г. Болкия се жени отново – този път за жена, която не е от кралски произход – стюардесата Мариам. Двамата са заедно до 2003 г.

През 1984 г. Бруней придобива официална независимост от Обединеното кралство и Болкия иска да отбележи този повод както никога досега. Той поръчва построяването на дворец за 600 млн. долара, известен като "Istana Nurul Iman". Палатът има гаражи за 800 автомобил. Стаите са общо 1788 и е разположен на 50 акра площ. Дворецът е обявен за "най-големия жилищен дворец в света" и е вписан в книгата със Световните рекорди на Гинес. Той разполага с 57 бани и огромна тронна зала.


По същото време Болкия плаща 70 млн. долара за картината маслена живопис: "Млади момичета на пиано" от френския импресионист Пиер-Огюст Реноар.

Но султанът на Бруней е най-известен с неутолимата си любов към автомобилите. Болкия има 500 Ролс-Ройса и споделя колекция от над 5000 коли с брат си принц Джефри. Когато са по-млади, двамата се състезават със супер колите на Ferrari през столицата на Бруней Бандар Сери Бегаван посред нощ.

През 90-те години на миналия век семейството на султана е правило почти половината от всички покупки на Rolls-Royce в света.

Султанът държи рекорда на Гинес за най-голяма колекция на Rolls Royce през 2011 г.

Болкия притежава обаче още много коли - на обща стойност от 4 млрд. долара, включително и 500-те Ролс-Ройса. Колекцията включва Lamborghini Murcielago LP640, Bentley Continental R, концептуалния автомобил Ferrari Mythos, както и Ferrari 456 GT Sedan, единственият дясно управляван Mercedes-Benz CLK-GTR в света, и пет McLaren F1.

Благодарение на огромните петролни запаси на Бруней, Болкия беше най-богатият човек в света от средата на 80-те до 90-те години. Той загуби тази титла от основателя на Microsoft Бил Гейтс в края на 90-те.

През 2005 г. султанът се жени за третата си съпруга - малайзийската телевизионна водеща Азриназ Мазар Хаким. Тя е с 33 години по-млада от него. През 2010 г. се развеждат.

Дори вече по-възрастен, султанът не спира да харчи луди пари за какво ли не. Твърди се, че все още дава за една подстрижка по 20 000 долара. Любимият му бръснар от Лондон идва с частен самолет до Бруней, за да му направи прическа.

Султанът има и собствен самолет – Боинг 747. Направен е и обзаведен по поръчка, като е струвал поне 400 млн. долара.

През 2017 г. султанът отбеляза 50-годишнината си на трона с пищни тържества. Той премина по улиците в златна каляска, за да поздрави своите поданици.


Снимки Twitter

Коментари: 0