Роумингът в ЕС остава поне до 2018 г.

Ще бъде въведен дневен лимит, решиха в Брюксел

Роумингът в ЕС остава поне до 2018 г.
84 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Роумингът върху мобилните услуги (разговори и интернет) в ЕС няма да бъде премахнат от края на тази година. Причината е, че страните членки не са съгласни да изравнят тарифите за вътрешни и международни разговори и пренос на данни. Посланиците на страните членки в Брюксел решиха, че роумингът може да отпадне най-рано в средата на 2018 г.

Вместо отпадането на роуминга ще бъде въведен базов дневен лимит, чийто размер не се уточнява. В лимита разговорите и съобщенията ще са по цени на вътрешния оператор, чийто клиент е потребителят. След прехвърлянето му мобилните оператори ще могат да начисляват такси в размер до най-високата цена за разговори и съобщения на едро, а при приемане на разговори в роуминг - най-високата средна такса за ползване на чужда мрежа.

Според либералите в Европарламента ЕС обмисля да сложи праг на евтиния интернет в чужбина до 5 МБ дневно, което се равнява на прочитането на 15 имейла с приложения или на 250 без, но ще обезсмисли ползването на видео файлове, тъй като те изискват по-големи обеми.

Предложението може да доведе и до поскъпването на вътрешните разговори и мобилна телефония в държавите от Източна Европа, където таксите за ползване са по-ниски, защото операторите ще плащат повече, когато клиентите им прехвърлят лимитите в държави с по-високи такси.

Съветът ще предложи и регулиране на интернет трафика, така че да е възможно блокиране или забавяне на интернет съдържание при спам или кибератаки, за да се спре разпространението на заразен софтуер, информира „24 часа“. Държавите-членки и Европарламентът започват преговори по новите предложения. Те трябва да влязат в сила от 30 юни 2016 г.

Коментари: 0