Роумингът между ЕС и Западните Балкани отпада през 2021 г.

Подготовката за това вече е започнала и дейностите ще бъдат представени по време на следващата дигитална среща на върха

Роумингът между ЕС и Западните Балкани отпада през 2021 г.

Снимка: Pixabay

В региона на Западните Балкани роумингът с ЕС ще бъде напълно премахнат на 1 юли 2021 г. Tовa беше потвърдено днес при откриването на третата дигитална среща на върха на Западните Балкани, организирана от Тирана тази година.

При откриването на онлайн срещата на върха, която ще се проведе до 28 октомври, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу посочи, че историческото споразумение от Белград през 2019 г. е започнало постепенното отпадане от роуминга, което ще приключи на 1 юли 2021 г. като третата стъпка ще бъде намаляване на роуминга между Западните Балкани и страните от ЕС.

Подготовката за това вече е започнала и дейностите ще бъдат представени по време на следващата дигитална среща на върха.

Той казва, че ускорената дигитализация трябва да допринесе за интеграцията на пазара на Западните Балкани и че идеята за единен пазар, основан на свободното движение на хора и стоки, ще бъде потвърдена на срещата на лидерите на ЕС и Западните Балкани на 10 ноември в София.

Роберто Виола, ръководител Генерална дирекция "Свързаност" (DG Connect) към Европейската комисия заяви, че има два вида регионално сътрудничество, единият основан на цели, срещи на високо равнище и изявления, а другият на факти. „И сега всичко това върви в посока намаляване на цената на роуминга със страните от ЕС, което също ще бъде видимо за гражданите“.

Коментари: 0