Румъния иска да ограничи гражданите при покупката на стари коли

Целта е да се спре практиката да се препродават стари автомобили, без да се плаща данък

Румъния иска да ограничи гражданите при покупката на стари коли
Властите в Румъния искат да забранят на гражданите да купуват повече от един автомобил "втора ръка" в рамките на две години, пише в. Romania libera, като се позовава на законопроект, внесен от управляващата Социалдемократическа партия (СДП). Употребяваните автомобили, внесени от чужбина, ще бъдат търгувани само от фирми, а физическите лица ще могат да купуват такива коли само веднъж на две години.

Ако бъде одобрена, забраната ще се отрази на правото на собственост и на възможността за разполагане с лично имущество. Мерките ще бъдат много по-сурови от правилата, чрез които правителството иска да обезсърчи лицата, които купуват много коли "втора ръка" от чужбина и ги продават в Румъния, без да плащат данък. До момента тези мерки са от данъчно естество - чрез по-високи такси.

По данни на Националната данъчна администрация в Румъния през 2016 г. редица физически лица, които не са данъчно регистрирани, са притежавали и са търгували с автомобили "втора ръка". Данъчната администрация е констатирала у някои лица собственост върху 10-15 автомобила.

Тъй като тези хора развиват икономическа дейност, която не е позволена по закон, не е регистрирана фискално и не се декларират приходи от нея, тъй като автомобилите са смятани за лично имущество, се налага предприемането на мерки, които да предотвратят подобни ситуация, гласят аргументите на правителството.

Вестник "Зиарул финанчиар" пише за "отчаяно предупреждение на големите компании и инвеститори в Румъния по адрес на управляващите".

"Не искаме намаляване на такси и данъци. Искаме да оставите нещата такива, каквито са, защото поставяте в опасност икономическия и данъчния баланс в страната", призовават компании и инвеститори.
Коалицията за развитие на Румъния, която обединява най-големите компании и най-силните инвеститори в страната, иска от правителството на СДП "да спре шоковата терапия".

Румънското правителство планира от 1 януари 2018 г. да намали данъка върху доходите от 16 на 10%, да прехвърли изцяло социалните осигуровки от работодателя върху служителя, да увеличи минималната работна заплата от 1450 леи на 1900 леи и да намали социалните удръжки.

Макар че правителството на СДП разполага със стабилно парламентарно мнозинство в коалицията с Алианс на либералите и демократите, то предизвиква законодателно и фискално объркване сред инвеститорите и фирмите, които виждат пред очите си само макроикономическо излизане от контрол, пише "Зиарул финанчиар".
Коментари: 0