Румъния намалява ДДС и вдига заплатите

През 2017 г. се очаква то да се понижи още

Румъния намалява ДДС и вдига заплатите
228 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Правителството на Румъния ще намали данък добавена стойност (ДДС) от 24% на 20%, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2016 г.

Следващото намаляване на ДДС в северната ни съседка се очаква да бъде от 20% на 19% през 2017 г., това предвиждат договорите, в съответствие с проекта на правителството за намаляване на данъчното облагане в Румъния, предаде БГНЕС.

Освен намаляване на данък добавена стойност, правителството планира увеличаване на заплатите в държавния сектор. Премиерът Виктор Понта заяви, че по-високи възнаграждения ще получават здравните работници, което дава основание и на други сектори да поискат увеличение на заплатите, предава Ройтерс.

Нивото на ДДС в Румъния в момента е 24%, което е петото най-високо в Европейския съюз, след тези в Унгария, Дания, Хърватия и Швеция. 

Припомняме, че по-рано тази година правителството обяви, че укриването на данъци е нараснало след повишваването на ДДС през юни 2010 г., тогава при предишното правителство той се повиши от 19% на 24%, което беше бързо решение да се съберат повече пари в държавния бюджет на Румъния.

Тези мерки силно повлияха на вътрешното потребление и укриването на данъци. Според данни, нивото на данъчните измами се е покачило от 3,4% от БВП през 2010 г., до 6,3% от БВП през 2012 г.

Подкрепи Economic.bg