Румен Радев: Обществото каза „не“ на превзетата държава

От вас зависи този парламент да затвори страницата на прехода, заяви Румен Радев при откриването на 47-то Народно събрание, обръщайки се към депутатите

Румен Радев: Обществото каза „не“ на превзетата държава

Снимка: БТА

1120 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Това каза президентът Румен Радев в речта си по време на откриването на новото, 47-о Народно събрание. Той добави, че надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен.

Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление“, изтъкна Радев.

Той допълни, че от това зависи съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон.

„За първи път в рамките на година формираме трето Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко, от тяхната трибуна се чуха неудобни истини, повдигнаха се важни въпроси, но те не успяха да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет“, отбеляза Радев.

Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон, заяви президентът пред депутатите, добавяйки, че страната не може повече да си позволи пилеене на историческо време, нито да бъде подвластно на популизма и лъжата.

Радев посочи, че ако този парламент иска да бъде траен и полезен, той следва да върне обществения живот в руслото на закона.

Самата мисия на парламента се гради около консенсус за народовластие. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес”, каза още държавният глава.

Като приоритет на държавата Радев определи „демонтажа на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите”.

„Той осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи. Надявам се демократите отляво и дясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето”, заяви Радев.

Президентът предупреди новите депутати: „Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал”.

Не по-малко важен, по думите на Радев, е консенсусът около икономическата и социалната политика.

Българските граждани очакват от 47-ото НС неотложни мерки и законови промени, които да позволят допълнителни мерки за справяне със социалната и икономическата криза на прага на зимните месеци”, уточни държавният глава.

Радев заяви, че от депутатите в този парламент зависи дали ще се затвори страницата на прехода.Подкрепи Economic.bg