Румъния въведе вечерен час за неваксинираните

Единствено България е по-зле по отношение на брой неваксинирани, заболели и починали с COVID-19

Румъния въведе вечерен час за неваксинираните

Снимка: Unsplash

4616 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

За да се пребори с нарастващите нови случаи с коронавирус, правителството на Румъния въвежда нови противоепидемични ограничения. Задължително става носенето на маски на открито, а за неваксинираните се въвежда вечерен час през уикендите, съобщава Reuters.

Новата мярка ще ограничава свободното движение през съботно-неделните дни след 22.00 ч. на хора, които не са ваксинирани. Властите решиха маските да са задължителни както на закрито, така и на открито. Ресторанти, спортни зали, театри, кина и други закрити помещения, ще работят с 50% от капацитета на помещенията. Ще се допускат само напълно ваксинирани или преболедували.

Училищата засега остават отворени. Педагогическият персонал и учениците ще се подлагат на редовни, неинвазивни тестове.

Дневният брой на новоинфектираните с COVID-19 в Румъния достигна 12 032 в четвъртък, което е нов рекорд. Здравната система в страна изпитва затруднения, а отделенията за интензивно лечение изчерпват свободните си легла. Страната е втора с най-нисък дял на ваксинираните в ЕС, като единствено България е пред нея.

Малко над една трета от възрастното население в Румъния е напълно ваксинирано на фона на недоверието към държавните институции и кампаниите за дезинформация. Около 40% от медицинския и училищния персонал не са ваксинирани. Страната започна да предлага трета доза срещу COVID-19 във вторник, като силно я препоръча на медицинския персонал и хората в риск.

България попадна в „червената“ зона на Румъния

Румънските власти обявиха, че от 3 октомври българските граждани, влизащи в Румъния, ще подлежат на 14-дневна карантина. Изключение има за ваксинирани и преболедувалите.

Няма да бъдат поставени под карантина и транзитно преминаващите, които напускат Румъния до максимум 24 часа, както и тези, които представят отрицателен резултат от PCR тест и излизат от страната до максимум 72 часа.

Не подлежат на карантина деца до 6-годишна възраст, но тези на възраст от 6 до 16 години трябва да представят отрицателен PCR тест не по-стар от 72 часа. Тестът не може да се направи след влизане в страната.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg