Русия притиска американските медии преди президентските избори

Страната приема мерки, които ще третират медиите от САЩ в страната като \"чуждестранни агенти\"

Русия притиска американските медии преди президентските избори

Руските депутати в петък обсъдиха проектозакон, който ще задължи американските медии в страната да се регистрират като чуждестранни агенти. Текстът може да бъде приет още другата седмица, пише Yahoo News.

Социалните мрежи с централи в САЩ могат също да са засегнати от промяната, тъй като американските новинарски организации ще трябва да поставят етикет „чуждестранен агент“ на своите страници във въпросните мрежи. Това обясни Пьотър Толстой, заместник-председател на руската Държавна дума – долната камара на парламента в Москва.

Мерките, които са подготвяни преди президентските избори в Русия през март 2018 г., ще имат голямо влияние върху вече изострените отношения между Москва и Вашингтон. Вячеслав Володин, председателят на Държавната дума, призова депутатите да променят настоящото руско законодателство, след като администрацията във Вашингтон нареди контролираната от Москва телевизия Russia Today (RT) до понеделник да бъде класифицирана като „чуждестранен агент“.

Володин коментира пред руски репортери, че новите мерки на Москва, които е вероятно да засегнат десетки американски медии, работещи в Русия, включително CNN и Voice of America, могат да бъдат приети на първо четене в сряда, а на трето и последно – другия петък.

Коментари: 0