Русия ще строи два атомни реактора в Унгария

Те ще бъдат изградени в централата \"Пакш\"

Русия ще строи два атомни реактора в Унгария

"Росатом" ще строи два реактора в унгарската ядрената централа "Пакш" (на снимката). Двете страни подписаха днес пакет от споразумения за строителството. "Подписан е договор за два нови реактора", заяви представител на "Росатом" пред ТАСС.

Основният договор между двете страни за строителството на нови реактори в централата бе подписан този януари след преговори между руския президент Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан.

Източноевропейската страна, която е пионер на т.нар нелиберална демокрация, се сближи значително с Русия през последните години, като стана и един от стожерите на провалилия се проект „Южен поток”.

Междувременно премиерът Виктор Орбан е подложен на все по-сериозна международна критика заради ограничаването на свободата на словото и на съдебната власт за сметка на политики, прокарвани от ултранационалистическите му коалиционни партньори.

„Пакш" е единствената атомна централа в Унгария с четири реактора ВВЕР-440, първият и енергоблок е пуснат през 1982 г. Сега дялът от електроенергия, изработвана на АЕЦ, е около 50% в структурата на енергийния баланс на страната.

Русия ще отпусне на Унгария кредит до €10 млрд., предвижда още споразумението.

Коментари: 0