Русия спря доставките на газ за Украйна

Това създава рискове и за транзита на газ към Европа

Русия спря доставките на газ за Украйна

"Газпром" спира доставките на газ за "Нафтогаз Украйна" до постъплението на новите плащания. Отказът на Украйна да купува руски газ създава рискове за транзита към Европа и за доставките за украинските потребители, каза ръководителят на"Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Тази сутрин „Нафтогаз Украйна“ е получила предплатените количества руски газ, но не е направила нови плащания. Подаването на руски природен газ е прекратено до следващото плащане. Едновременно с това започват и студовете, а Украйна активно използва газ от подземните си хранилища, които обаче вече не са достатъчно пълни. Милер е подчертал, че отказът на Украйна да купува руски газ застрашава зимните доставки за Европа.

Доставките на газ за Украйна, бяха прекъснати през третото тримесечие на 2015 г., но бяха възобновени на 12 октомври, след получаване на авансовото плащане от $ 234 милиона от обещаните 500 милиона $ през октомври.

На 25 септември в Брюксел, ЕС-Украйна-Русия се споразумяха за доставката на 2 милиарда кубически метра руски газ към Украйна. "Нафтогаз Украйна" отбеляза, че средствата за сметките за газ от "Газпром" ще бъдат прехвърляни постепенно, на малки траншове.

Цената на руския газ за Украйна през четвъртото тримесечие на 2015 г. е около $ 230 за 1000 куб. м. газ, с отстъпката.

Вчера министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин заяви, че не вижда необходимост за авансово плащане към "Газпром" за доставките на газ до края на четвъртото тримесечие на 2015 г. Министърът заяви, че Киев разполага с достатъчно резерви от газ в своите трезори, и очаква да се намали цената на руския газ през първото тримесечие на 2016 г.

Руският министър на енергетиката Александър Новак обвини украинските власти в политически мотивиран саботаж, тъй като два дни след взривяването на далекопроводите все още не са възстановили електроподаването за над един милион жители на полуострова.

"Независимо от това, в краткосрочен план, тези санкции няма да имат ефект, тъй като Украйна има запаси от въглища и собствено производство", коментира вчера Новак.

Според Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища (GSE), обемът на газ в украинските подземни хранилища на 20 ноември възлиза на 16.583 милиарда кубически метра, което е намаление спрямо предходния ден до 0.3%. До края на октомври, Украйна е натрупала 17,1 милиарда кубически метра газ.

Коментари: 0