Русия отрече за въвеждането на собствена криптовалута

Страната ще забрани всички останали, пише \"Комерсант\"

Русия отрече за въвеждането на собствена криптовалута
3707 ~ 1 мин. четене

В Кремъл не се обсъжда идеята за създаване на руска национална криптовалута, предаде ТАСС.

"Не, в Кремъл не се обсъжда такава идея", заяви в отговор на журналистически въпрос Дмитрий Песков,  прессекретар на държавния  глава Владимир Путин. 

По-рано днес вестник "Комерсант" написа, че Русия планира да въведе своя собствена, национална криптовалута и да извади от обращение всички останали криптовалути, съобщи Дарик.

Предвижда се емитирането й да се регулира, емитентите да получават лицензи, правилата за обмен да бъдат регламентирани и анонимността на плащанията - сведена до минимум.

Това ще ликвидира риска криптовалутата да се използва в сенчести схеми, ще защити правата на добросъвестните потребители, може да поевтини финансовите трансакции, но ще затвори достъпа до водещи световни разработки, пише изданието, цитирано от Би Би Си.

"Всякакви забрани са нещо лошо и неправилно в света на международното коопериране. За различните платформи са пуснати различни криптовалути, още не е направен избор между тях", коментира идеята Александър Галицки от "Алмаз кепитъл партнърс".

"Трябва да намираме начини да приемаме различни световни разработки, за да им дадем възможност за осъществяване в Русия. А успоредно с това да градим собствена криптовалута, съвместима с наличните на световния пазар, докато светът не стигне до единна криптовалута", добавя руският бизнесмен.

Подкрепи Economic.bg