Русия забранява продажбата на телефони без руски софтуер

Целта на новия закон е да се популяризират руските технологии

Русия забранява продажбата на телефони без руски софтуер

Снимка: Pixabay

Русия прие нов закон, който забранява продажбите на електронни устройства без инсталиран руски софтуер, пише BBC. Новите правила се очаква да влязат в сила през юли 2020 г. и ще засегнат смартфони, компютри и смарт телевизори. Вносителите на закона твърдят, че целта му е да се популяризират руските технологии, но експерти се опасяват, че чрез него се създават възможности за следене на гражданите.

Устройства, произведени от други държави, все още могат да се внасят и продават в Русия, но заедно с фабричния софтуер на телефона, ще трябва да се инсталира и руският.

Законът ще помогне за насърчаване на конкуренцията в Русия, като даде на потребителите вътрешни алтернативи на западните приложения, коментира един от вносителите, Олег Николаев, пред информационната агенция Interfax.

Производителите и дистрибуторите в Русия разкритикуваха новия закон, а Асоциацията на търговските дружества и производителите на електрическо домакинско и компютърно оборудване (RATEK) заявиха, че на някои определени устройства няма да бъде възможно инсталирането на руски софтуер.

Законът беше приет от долната камара на парламента, но все още не е получил одобрение от горната камара и не е подписан от руския президент Владимир Путин.
Коментари: 0