Руската централна банка с нов ръст на лихвите

Институцията подчертава, че високите инфлационни очаквания и обезценяването на рублата представляват сериозен риск за ценовата стабилност в бъдеще

Руската централна банка с нов ръст на лихвите
Автор: Стилиян Гребеничарски

Руската централна банка съобщи днес, че отново повишава основния лихвен процент в опит да стабилизира рублата, пише Bloomberg. Четирите последни покачвания така и не задържаха стойността на местната валута на фона на санкциите и поевтиняващия петрол.

Основната лихва нараства с 1 процентен пункт до 10,5%, което е в унисон на очакванията на пазарните анализатори, с които се е допитала информационната агенция. От началото на годината рублата се е обезценила с около 40% спрямо щатския долар, а това е най-голям спад от фалита на страната през 1998 г. Действието идва само седмица, след като руският президент Владимир Путин призова правителството и централната банка да вземат сериозни мерки за неутрализиране на пазарните спекулатори и успокояване на валутния пазар.

„В случай на бъдещо влошаване на ситуацията и риск от инфлация, Централната банка на Русия ще продължи да покачва основната лихва. Наблюдаваният ръст в инфлационните очаквания и обезценяването на рублата представляват сериозен риск от покачване на ценовото равнище в бъдеще”, се казва в официалното съобщение на институцията.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 9,1% на годишна база през ноември, при поставена цел от Централната банка от 4%. Това е и най-бързото темпо от юни 2011 г. насам.

Управителят Елвира Набиулина и колегите ѝ залагат на високи лихви от началото на кризата между Русия и Украйна. Централната банка изразходва 80 млрд. долара от резервите си и въведе предсрочно плаващ курс в опит да овладее поевтиняването. През последните дни премиерът Дмитри Медведев призова големите компании да договарят повече от продажбите си в местна валута, а износителите да обръщат в рубли валутните си приходи.

Според Министерството на икономиката на Руската федерация поевтиняването на рублата ще допринесе с 2,4 процентни пункта към инфлацията през тази година и още 3,2 процентни пункта за следващата. Властите прогнозират спад на брутния вътрешен продукт от 0,8% през 2015 г. и навлизане в рецесия в първото тримесечие.

След публикуването на съобщението, доларът поскъпна спрямо рублата с още 0,5% до 55,118 рубли за долар. Курсът рубла - долар остана относително стабилен - 0,0182.


Коментари: 0