Руският министър на икономиката е арестуван

Алексей Улюкаев е обвинен, че е взел 2 млн. долара подкуп

Руският министър на икономиката е арестуван
3794 ~ 2 мин. четене
Руският икономически министър Алексей Улюкаев е арестуван, съобщава агенция ТАСС. Той е обвинен, че е взел подкуп на стойност 2 млн. долара, за да позволи продажбата на нефтената компания "Башнефт".
Интересното е, че през октомври 50% от нея бяха продадени на контролираната от Кремъл „Роснефт“ за 330 млрд. рубли (5 млрд. долара). Той е заподозрян в изнудване на представители на "Роснефт" за крупна сума пари, а също има информация, че ги е заплашвал, коментира от Следствения комитет Светлана Петренко.
Парите били предадени на Улюкаев от агенти под прикритие на ФСБ, твърдят запознати, цитирани от агенция РБК. Той може да лежи в затвора от 8 до 15 години. Освен това Улюкаев е заплашен от глоба, която може да достигне 200 млн. долара.

Следственият комитет, който се отчита пряко пред президента Владимир Путин, съобщи, че предстои на Улюкаев да бъдат предявени обвинения. Той е бил задържан през нощта, веднага след като е бил разпитан.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е казал пред ТАСС, че обвинението срещу него е сериозно. "Във всеки случай само съдът може да вземе решение", добави той.

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за акцията. "Разбира се, президентът бе информиран за началото на оперативното разследване и е получил цялата налична информация", обяснява Песков.

Според източници на руски медии временно изпълняващ длъжността министър на икономиката в Русия ще е зам.-министъра Алексей Ведев. Случаят с Улюкаев създаде прецедент – досега в Русия никога не е задържан действащ министър. 

Първоначално Улюкаев нарича участието на "Роснефт" в приватизацията "нецелесъобразно", тъй като компанията се контролира от държавата чрез "Роснефтегаз". Въпреки това в началото на септември министърът заяви, че юридически "Роснефт" може да претендира за "Башнефт" – законът за приватизация го позволява. В резултат на това през октомври "Роснефт" придоби контролния пакет акции "Башнефт".

Приватизационната сделка на "Башнефт" с придобитото дружество "Роснефт" не е предмет на разследването, потвърдиха органите на реда. 

Ръководителят на Руският съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохинсчел заяви, че обвиненията по адрес на Улюкаев са странни. По думите му  човек с богат опит в руската политика няма със здрав разум да изнудва за пари директора на „Роснефт” за вече завършена сделка. 

Подкрепи Economic.bg