РВД ще обслужва новото летище в Истанбул

РВД е много по-напред в сектора от водещи държави в Европа, като Германия и Франция, заяви Росен Желязков

РВД ще обслужва новото летище в Истанбул

РВД ще обслужва най-голямото летище в света в Истанбул. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на церемонията по валидиране на марка на тема „50 години от създаването на ДП „Ръководство на въздушното движение”.

По думите му българското РВД е много по-напред в сектора от водещи държави в Европа, като Германия и Франция. „Ако трябва да сравняваме минутите на закъснение, при нас те граничат с нула. Представете си най-голямото летище в света, каквото е това в Истанбул, да се обслужва от българското РВД“, добави още министърът.

От 1969 г. до днес РВД се превърна в една от водещите администрации в сферата на въздушния контрол в Европа. С 60% е нараснал обслужваният трафик от РВД за последните години, от 2012 г. до 2018 г. Само за миналата година са обслужени и наблюдавани над 900 000 въздухоплавателни средства, отбеляза Росен Желязков.

Генералният директор на РВД Георги Пеев обяви, че дружеството е предприело средносрочни и дългосрочни мерки за осигуряване на необходимия капацитет в българското въздушно пространство. Те са свързани както с инфраструктурата, така и с необходимия брой човешки ресурс – ръководители на полети и инженери. Освен това, компанията има увереността на съседните на България страни за съвместни проекти, които ще гарантират обслужването на целия регион.

Коментари: 0