S&P 500 потъна с 3% в най-лошия ден на Уолстрийт от почти 2 месеца

Акциите на Delta Air, Facebook и Twitter поевтиняха с близо 5%

S&P 500 потъна с 3% в най-лошия ден на Уолстрийт от почти 2 месеца

Снимка: БТА

Американските акции рязко паднаха в сряда на фона на опасенията относно увеличението на коронавирусните инфекции и потенциалното му въздействие върху световната икономика. Kъм 20:30 ч българско време индустриалният индекс Dow Jones изгуби 800 пункта от стойността си и се срина с 2.9%, а технологичният Nasdaq - с 2.8%. Щетите по S&P 500 бяха най-малки, като той изгуби само 2.77%.

Американските индекси отчитат най-големите спадове от месеци насам, подобно на европейските пазари днес, когато германският индекс Dax изтри 4.2% от стойността си и достигна петмесечно дъно. Френският CAC 40 се плъзна с 3.4%, а британският FTSE 100 в Лондон затвори с 2.6% спад.

Случаите на коронавирус в САЩ са се повишили с рекордните средно 71 832 случая на ден през последната седмица, показват данни, събрани от Johns Hopkins University. Междувременно хоспитализираните с коронавирус са нараснали с 5% или повече в над 35 щата. Случаите нарастват рязко и в цяла Европа.

Скокът в случаите на Covid-19 накара някои държави да възстановят част от ограничителните мерки за социално дистанциране. В Европа германските власти се съгласиха на четириседмично частично блокиране. Очаква се френското правителство също да наложи нови ограничения.

Най-засегнатите акции днес бяха на пострадалите най-много от първата блокада. Акциите на Delta Air Lines поевтиняха с 4.3%, а тези на Royal Caribbean - с 4.2%. Facebook, Alphabet и Twitter също спаднаха рязко, докато техните изпълнителни директори свидетелстваха пред членове на Сената. Акциите на Facebook и Twitter спаднаха с 4.6% и 5.1%, а Alphabet - с 4.8%.

Енергийните акции потънаха заедно с цените на петрола, а технологичните акции също бяха сред най-слабо представящите се. Индексът VIX, мярка за очакваната волатилност на акциите в САЩ, се изкачи до най-високото ниво от юни насам.

Уолстрийт също се запозна с последната партида финансови отчети за третото тримесечие, включително тези на технологичния гигант Microsoft. Те бяха по-добри от очакваното, а и по-добри от предходното тримесечие благодарение на облачния бизнес на гиганта. Въпреки това акциите спаднаха с 3.9%.

Boeing отчете тримесечна загуба, която бе по-малка от очакваното, но компанията заяви, че планира да съкрати хиляди допълнителни работни места до 2021 г., тъй като се адаптира към дългосрочния спад в търсенето на въздушни пътувания. Акциите на Boeing поевтиняха с 3.4% до едномесечно дъно.

Акциите на General Electric бяха сред малкото, които спечелиха над 8% в сряда, след като компанията отчете по-силни от прогнозираните приходи и изненада, коригирана печалба за третото тримесечие.

Коментари: 0