САЩ и Германия се договориха за „Северен поток 2“

Споразумението има за цел да удължи транзита на газ през Украйна

САЩ и Германия се договориха за „Северен поток 2“

Снимка: CFTNI/Twitter

880 ~ 1 мин. четене

Съединените щати и Германия разрешиха дългогодишния си спор за руския газопровод "Северен поток 2", който ще доставя природен газ от Русия през Балтийско море директно до Германия, заобикаляйки традиционната транзитна държава.

Заместник-държавният секретар Виктория Нюланд заяви на изслушване в Сената, че параметрите на споразумението ще бъдат оповестени по-късно днес.

Според американски правителствен източник споразумението включва предупреждение за санкции срещу Русия, ако Москва реши да използва тръбопровода като политическо оръжие. Ако се стигне дотам, Германия ще вземе мерки на национално равнище и ще настоява за приемане на такива и на ниво ЕС, за да бъде ограничена възможността на Русия да изнася енергоносители.

Освен това САЩ и Германия ще призоват за продължаване с 10 години на изтичащо през 2024 г. споразумение, гарантиращо транзита на руски газ през Украйна. Администрацията на Джо Байдън си запазва правото да използва санкции за всеки отделен случай, в съответствие с американското законодателство, казва още Нюланд.

Германия също така се съгласи да допринесе за нов фонд от 1 млрд. долара, който да помогне на Украйна да премине към по-чисти източници на енергия и да подобри енергийната си сигурност.

98% от работите по газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени. Притесненията на Вашингтон са, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и директно ще засегне Украйна, намалявайки транзитните такси, които страната получава в момента.

По проект през "Северен поток 2" ще преминават 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Подкрепи Economic.bg