САЩ отпускат здравата хватка, задушаваща бизнеса на Huawei?

Китайският гигант може да получи възможност за закупуване на чипове, но не за смартфоните си

САЩ отпускат здравата хватка, задушаваща бизнеса на Huawei?

Снимка: БТА

832 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американските власти са одобрили заявление за лицензи на поставената в „черния списък“ на САЩ китайска компания Huawei, давайки ѝ възможност да закупи чипове на стойност милиони долари за своя разрастващ се бизнес с автомобилни компоненти. Такава информация са изнесли пред Reuters източници, запознати със случая. Информацията е изненадваща предвид изключително строгото отношение на Вашингтон спрямо технологичния гигант през последните няколко години. 

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света получи забрана да купува от американски компании различни технологии, включително ключови компоненти и чипове, нужни както за мрежовите му продукти, така и за смартфоните. Рестрикциите, които сринаха бизнеса на китайски играч, бяха въведени от администрацията на Доналд Тръмп и продължени от наследника му Джо Байдън.

През последните седмици и месеци обаче различни източници коментират, че САЩ са раздали лицензи на доставчици, така че да могат да продават чипове на Huawei. Става дума за компоненти, нужни на компанията в разработването конкретно на автомобилни части като видео екрани и сензори. Глътката въздух идва в момент, когато китайската компания насочва бизнеса си към стоки, които са по-малко податливи на търговски забрани в САЩ.

Автомобилните чипове обикновено не се считат за сложни електронни устройства, което смъква летвата за получаване на одобрение. Според един от източниците американското правителство е предоставило лицензи за чипове в превозни средства, които могат да имат и други компоненти за 5G свързаност.

Попитан за автомобилните лицензи, говорител на Министерството на търговията на САЩ заяви пред медията, че правителството продължава да прилага последователно политиките „за ограничаване на достъпа на Huawei до стоки, софтуер или технологии за дейности, които могат да навредят на националната сигурност и интересите на външната политика на САЩ“.

Министерството на търговията няма право да разкрива информация за одобрените и отказаните лицензи, допълва източникът.

Говорител на Huawei е отказал да коментира лицензите, но посочва, че „ние се позиционираме като нов доставчик на компоненти за интелигентни свързани устройства, а нашата цел е да помогнем да производителите да правят по-добри превозни средства“.

Позовавайки се на заплахите за националната сигурност и интересите на международната политика, Съединените щати преминаха през дълъг процес, целящ забавяне на растежа на ключовия бизнес на Huawei, свързан с комуникациите.

След като постави Huawei в „черния списък“ на Министерството на търговията през 2019 г., който забрани продажбите на американски стоки и технологии на компанията без специални лицензи, миналата година САЩ затегната още примката. Властите намериха как да ограничат продажбата и на чипове, произведени в чужбина, но с американски технологии в тях. Страната също така предприе мощна кампания, за да убеди съюзниците си да изключат оборудването на Huawei от своите 5G мрежи с мотива, че то крие вратички за шпионаж. Huawei отрича обвиненията.

Междувременно през първата половина на 2021 г. телекомуникационната компания отчете най-големия спад на приходите си. Ограниченията на САЩ също така я накараха да продаде част от ключовия си бизнес с мобилни телефони (бел.р. – нискобюджетния бранд Honor), като това се случи преди Huawei да успее да задвижи подем в новите области на растеж.

Подкрепи Economic.bg