Събориха къщата на ген. Рачо Петров на „Дондуков“

От Министерство на културата обявиха, че сградата не е културен паметник

Събориха къщата на ген. Рачо Петров на „Дондуков“
2186 ~ 1 мин. четене

Въпреки че във вторник Министерство на културата спря разрушаването на сградата паметник на културата на ген. Рачо Петров, в четвъртък тя беше съборена.

Сградата се намираше на ъгъла на ул. „Георги Бенковски“ и бул. „Княз Ал. Дондуков“ в столицата и собствениците на рушащата се къща не бяха съгласни с решението на общината тя да бъде съборена. Според органите на реда обаче ангажираната фирма изпълнител е била в правото си. В четвъртък от Министерство на културата обявиха, че сградата не е културен паметник.

Събарянето на къщата беше забавено от авария на техниката – използваният за разрушаването багер се преобърна в развалините на къщата. Все пак обаче постройката беше съборена в рамките на деня.

Рачо Петров е внук на известния български офицер и политик. По думите му сградата била на дядо му, но заради дела за собствеността стопанисването останало на произвола. „Става въпрос за моята къща, а не за моя автомобил. Ние сме собственици, ние плащаме и данъците на същата тази община”, каза Петров, цитиран от bTV.

Подкрепи Economic.bg