Сачева прогнозира втора вълна на безработица през есента

Социалният министър уточни, че не всички хора се регистрират в бюрата по труда и реалната безработица може би е по-голяма от официалната

Сачева прогнозира втора вълна на безработица през есента

Снимка: МС

1112 ~ 2 мин. четене

Ако има нова вълна на безработица, може да се очаква тя да е в края на септември или началото на октомври. Това каза социалният министър Деница Сачева в интервю за Nova, като не уточни на какво се базира тази прогноза, но вероятно на края на летния сезон, когато много хора биват освобождавани.

„В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото на кризата броят им беше около 201 000. Нарастването е с около 83 000 души“, обясни тя и прогнозира, че в края на тази година Агенцията по заетостта ще отчете 6.5% безработица, или с 2.5 пр. пункта над нивото преди началото на коронакризата.

Сачева уточни, че тук става въпрос само за хората, които са се регистрирали в Бюрата по труда, докато има много хора които не го правят и АЗ не ги отчита. Тези допълнителни безработни ще станат видими от данните на Националния статистически институт, който използва своя методология за измерване, което включва и анкети.

Министърът обясни отказа на правителството да приеме идеите за ваучери за туризъм, които да са за по-широк кръг от хора, именно с тази непредставителна безработица. „Въпросът е дали това решение с ваучерите щеше да доведе до повишаване на потреблението. Сега има свито потребление, има много хора, които драстично намалиха своите доходи, Ние говорим за регистрираните безработни, но със сигурност много повече хора са загубили работата си и не са се регистрирали в Бюрата по труда, защото не всеки прави това“, обясни Сачева.

„В сектор туризъм има много други проблеми, не само заплатите на служителите, имат нужда от ликвидност, бърз достъп до кредити, грантови схеми. Това, което им предложихме, е от 1 юли мярката „60/40“ да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата „80/20“ за тези сектори", обясни Сачева. Според нея това ще помогне за заетостта и за това, хората да останат на работа.

„Ако някой остане без работа и няма как да работи една година, ще излезе от този сектор и догодина ще има остър недостиг на кадри. Затова са тези програми за запазване на заетостта“, допълни тя.

Подкрепи Economic.bg