Saipem и „Газпром” решиха да се сдобрят след конфликта около „Южен поток”

Компаниите ще подпишат споразумение с уреждане на арбитражния процес между страните

Saipem и „Газпром” решиха да се сдобрят след конфликта около „Южен поток”
1508 ~ 1 мин. четене

Италианската строителна компания Saipem и руската „Газпром” се споразумяха за мирно уреждане на арбитражния процес между страните заради спирането на проекта „Южен поток”. Това съобщава вестник Milano Finanza, позовавайки се на свои източници.

Следващото изслушване пред арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж е през юни тази година, но в края на март страните са се договорили да подготвят проект за споразумение по спора, което ще бъде финализирано в близко бъдеще.

Най-важното в споразумението между италианската компания и бившия руски клиент ще бъде от търговски характер, с достъп до нови поръчки, които могат да бъдат възложени още през 2020 г.

След като Saipem заведе делото, сътрудничеството ѝ „Газпром” рязко падна. Договорите за изграждането на новите морски маршрути на „Газпром“ („Северен поток 2“ и „Турски поток“) са с конкурент - швейцарският Allseas.

Saipem SpA заведе дело срещу „Газпром“  в края на 2015 г. във връзка с едностранното прекратяване на договора за изграждане на газопровода „Южен поток“. Размерът на иска е за около 615 млн. евро.

През март 2017 г. руската компания заведе насрещен иск срещу италианското дружество, който бе на стойност 720 млн. евро.

Коментари: 0