Само ПГ и независими ще могат да издигат кандидат за шеф на БНБ

Гласуването на правилата за избор на нов гуверньор породи сериозни дебати

Само ПГ и независими ще могат да издигат кандидат за шеф на БНБ
3623 ~ 2 мин. четене

С гласовете "против" и "въздържал се" на депутатите от ГЕРБ и ДПС парламентът отхвърли възможността кандидати за гуверньор на Българската народна банка да могат да издигат всички народни представители, а не само парламентарните групи или независими депутати, предаде БГНЕС.

Народното събрание прие процедурни правила за избор на нов управител на БНБ, в които е записано, че кандидати за управител на БНБ може да издигат единствено парламентарни групи или независими депутати.

Емил Димитров от Патриотичния фронт предложи текста да се промени и да се запише, че кандидатура могат да издигнат всички депутати, а не само целите парламентарни групи.

Предложението събра 77 гласа "за" от всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ и ДПС, един независим и един депутат от БДЦ. Точно 77 бяха и гласовете "против" и "въздържал се", които дойдоха от ГЕРБ и ДПС. Така кандидати за управител на БНБ ще могат да издигат само парламентарните групи и независимите депутати, но не и отделните депутати от парламентарните групи.

Според Димитров това е в противоречие с правилника на Народното събрание и с Конституцията на България, където ясно е записано, че всеки народен представител има право да предлага законодателна инициатива и проекти за решения и за декларации. Той каза още, че само преди няколко седмици е избран състав на КЕВР, като предложение са могли да правят всички депутати.

Димитров получи подкрепа от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той посочи, че така записан този текст дискриминира депутатите, членуващи в парламентарни групи. Кандидат за шеф може да предложи един независим депутат, но не и членуващ в група, дори той да е лидер на групата.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ депутатите са избрани с бюлетината на своята партия и е най-нормалното нещо парламентарните групи да постигнат консенсус за даден кандидат. Не може 240 депутати да издигнат по един кандидат, каза тя. В защита на тази теза се изказа и Алиосман Имамов от ДПС, според когото ако всеки депутат може да предложи кандидат, се размива отговорността, която иначе се носи от парламентарната група и от партията, издигнала съответния кандидат.

Отговорността ще се носи от всеки депутат – всеки има своята съвест, каза Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Освен това отговорността ще я носят тези, които подкрепят дадената кандидатура, настоя той. Така или иначе при гласуването предложението не мина благодарение на ГЕРБ и ДПС.

По същия начин бе отхвърлено и друго предложение на Емил Димитров, който предложи в процедурните правила да се запише нов текст, изискващ от кандидатите да представят цели, приоритети и цялостната концепция за банковата система. Димитров настояваше кандидатите да представят как виждат развитието на БНБ с оглед евентуално ни влизане в еврозоната и надзора над останалите банки.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg