Само ваксинирани българи могат да летят до САЩ

Изключение от изискването има за гражданите, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания

Само ваксинирани българи могат да летят до САЩ

Снимка: Unsplash

3446 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Американските власти обявиха нови правила за влизане с въздушен транспорт в САЩ, считано от 8 ноември 2021 г. – отпадат досегашните териториални ограничения, основани на престоя или преминаването на пътниците през определени държави в последните 14 дни.

По информация на българското посолството във Вашингтон всички чуждестранни граждани, които пристигат по въздух, ще трябва да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19.

Документът, доказателство за пълна ваксинация, трябва да бъде представен още преди качването на борда на самолета. Пътниците ще трябва да представят на авиокомпанията преди излитането и негативен резултат от вид NAAT тест (вкл. PCR) или антигенен тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от три дни преди първия полет.

Децата и младежите от 2 до 18-годишна възраст са освободени от изискването за ваксинация, но не и от изискването за представяне на тест.

Сред освободените от изискването за ваксинация са и притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, както и служителите на ООН. Те обаче ще следва да представят на авиокомпанията тест, направен до един ден преди полета, както и доказателства за насрочено тестване и за осигурено място на карантиниране (до излизането на резултата от теста) след пристигането в САЩ. В случай че предвиждат престоят им в САЩ да надхвърли два месеца, ще са длъжни да представят и доказателства за насрочена в 60-дневен срок от пристигането им ваксинация срещу COVID-19.

Изключение от изискването за ваксинация има и за гражданите, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания или идват от държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО.

Гражданите на САЩ и постоянно пребиваващите чужденци, които не са ваксинирани, следва да представят на авиокомпанията негативен резултат от тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от един ден преди първия полет.

Подкрепи Economic.bg