Фармацевтите искат по 10 лв. за обслужена COVID рецепта

От бранша настояват и за стимули за откриване на аптеки в малките населени места

Фармацевтите искат по 10 лв. за обслужена COVID рецепта

Снимка: Президентство

1268 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

10 лв. заплащане на обслужена COVID рецепта, повишаване на цената за обработка на рецепти с протокол от Здравната каса и стимули за откриване на аптеки в малките населени места, поискаха от Българския фармацевтичен съюз на среща с президента Румен Радев.

Според председателя на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова, професията на магистър-фармацевтите е неглижирана от години, в резултат на което е създадена враждебна среда за фармацевтичния бизнес, а аптеките са съсредоточени в големите градове. 

"Става дума за неизплащането на средства за работа на първа линия на магистър-фармацевтите, отлив на кадри, които работят в малките градове и аптеки, влошен достъп, аптеки на открито, е-здравеопазване, трудности с изписване на лекарства", обясни тя.

На въпрос от президента как може да се осигури достъп до лекарства за хората в отдалечените и малките населени места тя подчерта, че са необходими стимули и един от начините е чрез публично-частни партньорства, или с включване на здравно-осигурителните фондове. Проф. Сербезова заяви, че е имало Национална аптечна карта, която е предвиждала да се осигури покритие с фармацевтична грижа на всички райони, но тя не е проработила.

„Фармацевтите са специалисти на първа линия, контактуват с болни хора и, за съжаление, се разболяват, а има и смъртни случаи”, казва Николай Костов.

В момента за COVID рецепта Здравната каса плаща по 2 лв., а лекарствата са без надценка.

„С 2 лв. аптеката не може да покрие в никакъв случаи рискът, на който си изложен”, смята фармацевтката Евгения Димитрова.

Част от исканията на Фармацевтичния съюз вече са обсъдени със Здравното министерство и Надзора на Здравната каса.

„Въпрос на сметки е. Смятам, че ще бъде възможно и за определен брой рецепти това да стане реално и до края на годината”, посочи зам.-здравният министър Александър Златанов.

Друг проблем за фармецевти и пациенти е и новата система за отпускане на реимбурсирани лекарства по електронен път. Тя позволявала много грешки, които след това създават проблеми. Според представители на съюза, понякога грешките могат да струват скъпо.

„Рецепта за 26 000 лв. падна заради разменени числа в номера на протокола. Докторът е сгрешил, което може да се случи на всеки”, обясни главният секретар на Фармацевтичния съюз Димитър Маринов.

Да се плащат 10 лв. на рецепта за коронавирус е възможно до края на годината, за целта на държавата ще са необходими около половин милион лв. По време на срещата страните се разбраха, че системата може да претърпи корекции.

Подкрепи Economic.bg