Samsung откри трамплин за 5G навлизането си в Европа

Шансовете на корейския играч да замени Huawei при телекомуникациите стават все по-големи

Samsung откри трамплин за 5G навлизането си в Европа

Снимка: Unsplash

820 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Британската телекомуникационна група Vodafone избра Samsung Electronics за доставчик на 5G мрежово оборудване във Великобритания, съобщиха двете компании в понеделник. Новината бележи ключов пробив за южнокорейския играч на европейския пазар на телеком съоръжения, откъдето именно технологичният гигант планира да стартира офанзивата си в този сравнително неразвит за него сектор.

Европейските мобилни оператори все повече обмислят опцията Samsung да замени китайския Huawei като доставчик на телекомуникационно оборудване. Ръководителите от испанската Telefonica и френската Orange по-рано коментираха, че вече са водили разговори с компанията. 

Финансовите условия на споразумението между Samsung и Vodafone не бяха оповестени, предава CNBC. 

Китайско-американски контекст

Новината идва, след като Великобритания вече разпореди цялото оборудване на Huawei да бъде премахнато от 5G мрежата на страната най-късно до края на 2027 г. Ходът на Лондон дойде на фона на американския натиск срещу китайската компания. Години наред Вашингтон настояваше, че нейните технологии са опасни за националната сигурност, тъй като крият вратички за шпионаж. 

Huawei винаги досега е отричала твърденията, като е настоявала за доказателства, каквито обаче като цяло липсват.

Със задълбочаването на напрежението по оста САЩ-Китай този казус ескалира, а администрацията на Доналд Тръмп поде активна и масирана международна кампания за убеждаване на съюзниците си да заемат нейната страна. Някои, като Япония и Австралия, реагираха мигновено, други постепенно, като Румъния е най-пресният пример. Що се отнася до Великобритания, в началото тя бе по-резервирана и на моменти дори изглеждаше решена да отблъсне американския натиск. Крайното решение в ущърб на Huawei дойде на фона на излизането на страната от Европейския съюз и предстоящите преговори за нови двустранни отношения със САЩ.

Правилното време за 5G похода на Samsung

Междувременно, докато 5G вече се разгръща все по-видимо, Samsung реши да заложи на Европа, за да тласне растежа на бизнеса си с мрежово оборудване. Корейският гигант е известен по света най-вече със смартфоните, памет чиповете и електронните си и домашни уреди. От няколко години обаче компанията ускори амбициите си и към тази все по-перспективна ниша. 

Все още има дълъг път, за да настигнат Ericsson и Nokia, но Samsung разполага с добре оформено портфолио от 5G RAN в мобилни широколентови услуги, фиксиран безжичен достъп и частни 5G мрежи, така че трябва да се разглежда като истински претендент“, каза анализаторът от CCS Ричард Уеб пред CNBC. 

Европейският пазар на телекомуникационно оборудване е доминиран от Nokia, Ericsson и Huawei, но присъствието на Samsung на този пейзаж започва да става все по-видимо. Контурите на корейската компания блестят по-ярко, след като през септември неочаквано сключи сделка за 6 млрд. долара с американския гигант Verizon. 

Активизацията на Samsung съвпада не само с прехода към 5G технологии, но и с постепенната промяна в концепцията на някои телекомуникационни оператори, възприемащи нов подход към архитектурата на мобилната инфраструктура. Става дума за т.н. Open RAN, който позволява на операторите да комбинират и съчетават оборудване от различни доставчици с идеята за потенциално по-голяма гъвкавост и по-малки разходи. Досега в челните редици по използването на отворени мрежи бяха компании като японската Rakuten и Dish Network. По-стари телекомуникационни играчи като Telefonica и Vodafone обаче също се превръщат в привърженици на новата технология.

Подкрепи Economic.bg