Samsung спира да прави мобилни телефони в Китай

Компанията вече има 1% дял на пазара на смартфони в страната

Samsung спира да прави мобилни телефони в Китай

Снимка: БТА

Samsung Electronics Co Ltd прекрати производството на мобилни телефони в Китай, каза в сряда компанията, засегната от засилената конкуренция от страна на местните конкуренти на най-големия пазар на смартфони в света.

Спирането на последната фабрика за телефони на Samsung настъпва месеци, след като през юни компанията спря производството в завода в южния град Хуейджоу и прекрати работа в още една фабрика в края на миналата година, подчертавайки жестоката конкуренция в страната, съобщава Ройтерс.

Делът на южнокорейската фирма на китайския пазар се сви до 1% през първото тримесечие от около 15% в средата на 2013 г., тъй като загуби от бързорастящите местни марки като Huawei Technologies и Xiaomi Corp, според да изследователска фирма Counterpoint.

Samsung, най-големият производител на смартфони в света, заяви, че е взела трудно решение в стремежа си да повиши ефективността.

„Производственото оборудване ще бъде преразпределено към други световни производствени обекти, в зависимост от нашата глобална производствена стратегия, базирана на нуждите на пазара“, се казва в изявлението на компанията, без да се уточнява кои са тези обекти.

Samsung отказа да уточни капацитета и броя на персонала на фабриката си. През последните години компанията разширява производството на смартфони в страни с по-ниски разходи като Индия и Виетнам.
Коментари: 0