Samsung търси пари с продажбата на акциите си в четири компании

Южнокорейският гигант има нужда от средства, за да се концентрира върху основните си бизнеси

Samsung търси пари с продажбата на акциите си в четири компании
Автор: Economic.bg
Южнокорейксият технологичен гигант Samsung Electronics ще продаде акциите си в четири големи технологични компании. Информацията бе съобщена официално от конгломерата, а причината е, че тя има нужда от допълнителен финансов ресурс, който да бъде инвестиран в основния бизнес – потребителска електроника.

В съобщението се посочва, че Samsung ще продаде половината от дела си в холандската компания ASML Holding – най-големият доставчик на фотолитографски системи за полупроводниковата индустрия. Също така ще се раздели с всички свои акции в американския производител на твърди дискове Seagate Technology (4.2%). Напълно ще се раздели и с притежанието си в японския си конкурент Sharp (0.7%) и американската Rambus (4.5%).

„Няма да има отражение върху сътрудничеството ни със съответните дружества занапред“, пише в официалното съобщение на южнокорейската компания, без да се дават повече подробности.

Говорителят на южнокорейската компания е обяснил за Reuters, че от планираните продажби се очакват да постъпят над 1 трлн. южнокорейски вона (890 млн. долара). Засега обаче няма информация кога и как ще се случи продажбата. Справка с цената на акциите на тези компании, търгувани на фондовите борси, показва, че технологичният гигант би трябвало да получи над 1.13 млрд. долара. Най-много пари трябва да дойдат от продажбата на акциите в ASML – 676 млн. долара. От другите три компании ще постъпят общо 456.4 млн. долара.

Samsung Electronics и други компании от групата на Samsung ще бъдат освободени от всички дейности, които не са основни за тях. Така конгломератът се опитва да стесни фокуса си и да осигури повече средства за основните си бизнеси, които носят основните приходи.
Коментари: 0