Сърдечно-съдовите заболявания са причина за 65% от смъртността в България

Около 80% от смъртни случаи в България поради сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат избегнати без сериозна лекарска намеса

Сърдечно-съдовите заболявания са причина за 65% от смъртността в България

Снимка: pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честата причина за смъртност в световен мащаб. Според данните над 90% от смъртните случаи в света и повече от 50% от тези в Европа са резултат от сърдечно-съдови инциденти, споделя проф. д-р Арман Постаджиян, началник отделение по кардиология към Клиника по кардиология, УМБАЛ "Света Анна", на събитието по повод 10-годишнината на американската фармацевтична компания AMGEN от стартирането на дейност в България.

Според представените данни в България 65% от общата смъртност на населението се причинява от този вид заболявания. Около 80% от преждевременните смъртни случаи могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като прекомерна употреба на алкохол, цигари, прием на сол, липса на физическа активност, високи нива на холестерол и повишено кръвно налягане. 

За съжаление, това не се отнася за всички сърдечно-съдови инциденти. Част от тях са в резултат на генетичната предразположеност и фамилна анамнеза. Специалистите обръщат внимание, че е важно всеки да познава фамилната си история.

За един от основните рискови фактори за развитието на рани сърдечно-съдови инциденти се приема невъзможността на организма да преработи холестерол. Заболяването е познато като фамилна хиперхолестеролемия (ФХ).

Болните от ФХ в света са около 35 млн. души, а в България са около 14 хил. души. Вероятността болестта да се предаде по наследство е 50%. В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт.

Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола, като по този начин се избягва риска от усложнения и смъртност.

Това твърдение беше подкрепено и от доц. д-р Пламен Попиванов, началник на отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ "Александровска". Той акцентира върху тревожната статистика, според която 1 от 2 жени и 1 от 5 мъже над 50 години преживяват счупвания в следствие на остеопороза.

Ефектът от заболяването рефлектира и своевременното лечение на остеопорозата е от изключително значение, защото около 55% от хората над 50 години са изложени на увеличен риск от фрактура поради намалена костна маса.

„Основен приоритет за AMGEN през тези 10 години е осигуряването на достъп на българските пациенти до последните достижения в областта на биотехнологиите в медицината. Водещ в работата ни е етичният подход, а във фокуса ни е пациентът. Компанията осигурява терапия за близо 30000 души България, страдащи от тежки заболявания”, заяви д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България.
Коментари: 0