САЩ дават глътка въздух на Huawei

Американски компании ще получат възможност да продават на китайския гигант

САЩ дават глътка въздух на Huawei

Снимка: БТА

Американската администрация предприе ход към отхлабване на примката около врата на Huawei. Министерството на търговията на САЩ заяви, че ще предостави лицензи на някои местни фирми, така че да възобновят продажбите към китайския телекомуникационен гигант, става ясно от изявление на ведомството в сряда, цитирано от Business Insider. 

Лицензи обаче няма да се дават на всички, а само в случаите, когато това „не представлява значителен риск за националната сигурност или външнополитическите интереси на Съединените щати“. 

Всички подадени заявления за лицензи вече са преминали междуведомствен преглед, включително през Министерството на отбраната, Държавния департамент и Министерството на енергетиката.

Министерството на търговията добави Huawei към своя „черен“ списък през май, като по този начин ограничи правото на американските компании да продават на китайския гигант своите продукти и услуги. Впоследствие удължи на няколко пъти сроковете за влизане в сила на рестрикциите с мотива да не се прекъсва веригата на доставки на провинциалните телеком доставчици в страната. 

Huawei е производител номер едно в света на телекомуникационно оборудване. Атаките срещу компанията дойдоха на фона на започващото надграждане на мобилните мрежи до следващо пето поколение (5G) и на търговската война САЩ-Китай. 

Коментари: 0