САЩ и Китай започват нови преговори за реформи

Различни от тези за търговската сделка

САЩ и Китай започват нови преговори за реформи

Снимка: БТА

Съединените щати и Китай се споразумяха да започнат преговори за реформи в двете страни и да се решат всички спорове между тях. По този начин Пекин и Вашингтон се връщат към формата от предишните администрации, който отговорниците по търговските въпроси в кабинета на Тръмп някога осмиваха, пише Wall Street Journal, цитирани от Reuters.

Преговорите най-вероятно ще се водят от американска страна от министъра на финансите Стивън Манучин и от китайския вицепремиера Лю Хъ, твърдят служители на американската администрация и други запознати със случващото се.

Очаква се споразумението между двете държави да бъде официално обявено на 15 януари, като част от подписването на първа фаза от търговската сделка между САЩ и Китай, която включва китайски покупки на американски стоки и някои реформи в китайската икономическа система. Сделката е първата „пълна пауза“ на продължаващата две години търговска война.

Усилията на Манучин и Лю имат за цел обсъждането на проблемите между двете държави и ще са възможност представители от всички нива на двете правителства да се срещнат и да създадат по-здрави отношения. За разлика от това, търговските преговори включват ограничен брой участници от двете правителства. Преговорите за втора фаза на сделката между САЩ и Китай, ще се водят отделно от новото споразумение.

„Това е напълно различен процес“ от търговските преговори, посочва представител на американската администрация.

Коментари: 0