САЩ ни напомни за важността на газовата връзка с Гърция

Интерконекторът ще се реализира в синергия с терминала за втечнен газ при Александруполис, обеща Теменужка Петкова

САЩ ни напомни за важността на газовата връзка с Гърция

Снимка: МЕ

736 ~ 2 мин. четене
Бъдещото завършване на междусистемната газова връзка с Гърция ще е исторически момент за целия Европейски съюз. Това каза Сандра Удкирк, зам.-помощник секретар в Бюрото за международно енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ, която присъства на петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в Баку, Азербайджан.

„Интерконекторът Гърция-България се реализира в синергия и с други бъдещи проекти в региона, включително терминала за втечнен природен газ при Александруполис“, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова, която също участва в заседанието на Съвета. Тя допълни, че България ще участва чрез „Булгартрансгаз“ като акционер в изграждането на терминала за втечнен газ, чрез който ще може да се осигури доставки и от по-далечни дестинации, включително и от САЩ.

Теменужка Петкова запозна участниците в срещата и с концепцията за изграждане на газов хъб в страната, която е в пряка зависимост от развитието на Южния газов коридор - четвъртият коридор за газови доставки за Европа, който преминава през територията на Турция. „България е неразделна част от Южния газов коридор и ще продължи приоритетно да работи по газовите проекти, които осигуряват реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ“, каза Петкова.

Според нея България разполага с изключителното предимство, че през региона на Югоизточна Европа преминава Южният газов коридор. Тя е на мнение, че той укрепва енергийната сигурност не само на нашата страна, а и на целия Европейски съюз.

В изказването си по време на форума енергийният министър акцентира върху усилията на българското правителство за изграждане на липсващата инфраструктура и завършване на междусистемната свързаност в региона като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност.

Припомняме, че правителството вече одобри 2.8 млрд. лв., които бюджетът ще отпусне за изграждането на разширението на „Турски поток“ през България. Средствата ще се връщат в следващите 15-20 години от събраните транзитни такси.
Подкрепи Economic.bg