САЩ опитват да „заразят“ и Канада с параноята си от Huawei

Американски сенатори са пратили писмо до Джъстин Трюдо с призив да изключи марката от плановете за 5G

САЩ опитват да „заразят“ и Канада с параноята си от Huawei

Снимка: Pixabay

Американските политици се опасяват от внедряването на оборудване на Huawei не само в мрежите на собствената им държава, но и за евентуално такова в тези на съседните. Двама сенатори – Марк Уорнър и Марко Рубио, са изпратили писмо до канадския премиер Джъстин Трюдо, в което го молят да „преосмисли“ участието на китайската компания в плановете на страната за изграждане на 5G. 

САЩ отдавна подозират Huawei, която е най-големият производител на телеком оборудване в света, в това, че служи на собственото си правителство да шпионира останалите. Според двамата сенатори има „достатъчно доказателства“, за да се предполага, че нито една китайска компания не е напълно освободена от контрола на властите. Това, според Уорнър и Рубио, можело да доведе до проследяване на разузнавателните операции на Канада и нейните съюзници от Five Eyes (Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ).  

За да наведат канадските власти на повече размисъл по темата, двамата сенатори изтъкват в писмото си примера на Австралия, която също забрани ползването на технологии на Huawei за 5G. Те не пропускат да споменат и британските анализи за слабостите на китайското оборудване. 

В писмото на Уорнър и Рубио се загатва и за икономически проблеми за Канада, ако страната допусне Huawei в бъдещите си 5G мрежи. Причината е, че американските и канадските оператори на безжични услуги често споделят подобно оборудване, а ползването на китайските устройства може „сериозно да застраши“ тази хармония и бързото пускане на мрежите от ново поколение. 

Засега канадското правителство не е отговорило официално на писмото. 

Ръководителят на Центъра за кибернетична сигурност в страната Скот Джоунс коментира по-рано пред парламента, че не е нужно да се забранява Huawei. По думите му компанията вече има „много напреднали“ отношения с телекомите, а и е поела ангажимент за „по-голяма устойчивост“ по въпросите на сигурността. 

Засега не изглежда в Канада да има стигма срещу Huawei, каквато се наблюдава в Съединените щати. Китайската марка вече е навлязла в страната и човек спокойно може да открие например новия P20 Pro в магазините на повечето доставчици. Според експертите американските власти ще трябва да направят повече от това да изразяват опасения, за да мотивират канадските си колеги да предприемат по-крути действия. 
Коментари: 0