САЩ прекратяват издаването на визи в Русия

Руският външен министър сравни действието с опит за предизвикване на цветна революция

САЩ прекратяват издаването на визи в Русия

САЩ прекратяват процедурата по издаване на неимигрантски визи в Русия. Това ще стане от 23 август, а на 1 септември процедурата ще бъде възобновена само в Москва. Това гласи информация на сайта на американското посолство в Русия, цитирана от агенция ТАСС.

На 1 септември 2017 г. тази процедура ще бъде възобновена в Москва. Процедурата по издаване на неимигрантски визи в консулствата на САЩ в Русия ще бъде преустановена за неопределен срок, пишат от посолството. От понеделник в американските консулства вече не се провеждат интервюта за получаване на визи.

Ограниченията от Вашингтон спрямо Москва ще останат в сила, докато продължават да действат ограничения за броя служители в дипломатическите мисии в Русия. Припомняме, че руското външно министерство в края на юли разпореди намаляване на броя на американските дипломати в страната и затварянето на почивна база. Мярката беше в отговор на приетите от американския конгрес и впоследствие президент нови санкции срещу страната. В изявлението на руското външно министерство се казваше, че броят на американските дипломатически представители в страната трябва да стане 455 души от 1 септември 2017 г., колкото са руските дипломати в САЩ.

От посолството на САЩ в Москва казаха още, че промяната на броя на американските дипломати в Русия ще окаже влияние на графика за оформяне на редица имигрантски визи.

Сергей Лавров, руският министър на външните работи обеща да не усложнява получаването на руски визи от страна на американски граждани в отговор на новите ходове на Вашингтон. Според него решението на американските власти има за цел да предизвика недоволство у руските граждани от действията на Москва. „Тази логика е известна – това е логиката на тези, които организират цветни революции и това е инерцията на администрацията на Обама в чист вид”, коментира Лавров.

Коментари: 0