САЩ съвсем скоро връщат митата върху стоманата и алуминия от ЕС

На 23 март Доналд Тръмп обяви 25% мито върху вносната стомана и 10% върху вносния алуминий

САЩ съвсем скоро връщат митата върху стоманата и алуминия от ЕС

Снимка: БТА

Много скоро, а може би още днес, САЩ ще обявят връщане на митата върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз. Това пише американският вестник Wall Street Journal. Вестникът се позовава на запознати с темата източници, според които администрацията на Тръмп е готова да остави крайния срок за изключението за ЕС да изтече. Според източниците все още е възможно да се постигне споразумение в последния момент, но е малко вероятно.

Утре, 1 юни, изтича временното изключение, което Вашингтон направи за ЕС по отношение на планираното налагане на високи вносни тарифи за стоманата и алуминия. На 23 март президентът Доналд Тръмп обяви 25% мито върху вносната стомана и 10% върху вносния алуминий, но направи временни изключения за ЕС, Канада, Мексико, Бразилия, Австралия и Аржентина.

ЕС настоява изключението за него да стане постоянно, но във вторник европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че това е слабо вероятно и каза, че в най-добрия случай очаква американците да наложат някакви квоти за вноса на стомана и алуминий от ЕС.
Коментари: 0