САЩ смята да отмени нулевите мита за Индия

Това би била най-силната рестрикция, откакто Тръмп е на власт

САЩ смята да отмени нулевите мита за Индия

Снимка: БТА

Индия може да загуби жизненоважна търговска отстъпка от САЩ, при която се ползва от нулеви мита за износ в размер на 5,6 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Американската администрация смята да се оттегли от Генералната система за преференции, на която Индия е най-големият бенефициент и която е в сила от 70-те години на миналия век.

Това ще бъде най-силната рестрикция от идването на президента Доналд Тръмп на власт през 2017 г., обещавайки да намали американския търговски дефицит с големите икономики.

Тръмп многократно е призовавал Индия да се откаже от високите си мита.

Индийският премиер Нарендра Моди ухажва чуждестранни инвеститори като част от своята кампания „Направи в Индия“, за да превърне страната в производствен център и да предостави работни места на милионите младежи, които влизат в работната сила.

Тръмп, от своя страна, настоява американското производство да се завърне у дома, като част от кампанията си Make America Great Again.

Повод за тази нова развръзка в търговските отношения станаха новите правила на Индия за електронната търговия, които ограничават начина, по който Amazon.com Inc и подкрепяната от Walmart места компания Flipkart правят бизнес на бързо растящия онлайн пазар, който до 2027 г. ще достигне 200 милиарда долара.

Това, както и стремежа да бъдат принудени компаниите за глобални картови разплащания като Mastercard и Visa да преместят данните си в Индия и налагането на по-високи тарифи за електронни продукти и смартфони, остави по-широк търговски пакет, по който двете страни работят през последните година.

Генералната система за преференции е обвързана с търговския пакет и тъй като тези договорености са трудни, Съединените щати обмислят оттеглянето си от преференциалния режим или да намалят обема на преференциите, казват два анонимни източника на Ройтерс.

Търговският представител на САЩ прави преглед на статута на Индия като бенефициент по ГСП и се очаква да бъде обявен резултат през следващите две седмици, съобщават още източниците.

Индия и Съединените щати развиха тесни политически връзки и връзки в областта на сигурността. Двустранната търговия, която през 2017 г. възлиза на 126 млрд. долара, се смята, че се представя едва на почти една четвърт от потенциала си.

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос трябва да замине на посещение в Ню Делхи следващата седмица, където се очаква да повдигне въпроса относно политиката за електронна търговия и локализацията на данните, заявиха официални представители.

Новите индийски регулации, обявени през декември за сектора на електронната търговия, забраниха на компании като Amazon и Flipkart да правят ексклузивни сделки с продавачи, ограничават възможността им да предлагат отстъпки и им забраняват да продават продукти чрез продавачи, в които имат дялово участие.

Този ход промени списъците с продукти на уебсайта на Amazon в Индия и принуди американската компания да промени бизнес структурите си. 

Amazon и Walmart, както и правителството на САЩ, лобираха срещу въвеждането на регулацията, припомня Ройтерс.

Новите правила, предхождащи общите избори, са разглеждани като опит на Моди да успокои малките търговци, които от години се оплакват от бизнес практиките на големите играчи в електронната търговия.

Дребният търговски сектор формира основна избирателна база за Моди, който е изправен пред трудни предизборни дни през следващите няколко месеца.

Ако в отговор на индийските правила обаче Съединените щати премахнат безмитния достъп за около 2 000 индийски продукта, това ще удари най-вече малкия бизнес. Броят на стоките, отговарящи на условията за преференциално третиране, може да бъде намален или цялата програма може да бъде спряна.

Индийски правителствен служител, запознат с търговските дискусии, заяви, че търговският пакет, по който двете страни преговарят за по-добър достъп до пазарите на ферми и млечни продукти, е малко вероятно да бъде договорен до изборите в Индия тази пролет.

Сега към искането се прибавят и отстъпки в сферата на онлайн търговията.

Индия се опасява, че Тръмп може да поиска споразумение за свободна търговия, ако и двете страни не успеят да постигнат компромис по търговския пакет. Такова споразумение би означавало нулеви тарифи за стоките от САЩ, които пристигат в Индия, което допълнително застрашава местната индустрия.
Коментари: 0