САЩ удари \"Ислямска държава\" в Афганистан с най-мощната си неядрена бомба

Убити са над 36 бунтовници на групировката, разрушени са тунели и пещери

САЩ удари \

САЩ са нанесли удар по терористичната групировка „Ислямска държава” в Афганистан с най-мощната си неядрена бомба, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Пентагона.

Ударът с бомбата GBU-43 с тегло около 10 000 килограма е бил нанесен около 14,30 ч. по Гринуич в афганистанската провинция Нангархар. Там миналия уикенд американски военен бе убит в операция срещу джихадистите.

В американската армия въпросната бомба е наричана "майката на всички бомби", отбелязват агенциите.

Според информация на Министерство на отбраната на Афганистан са убити над 36 бунтовници на ИД. От ударите не са засегнати цивилни граждани.

За първи път този тип бомба се използва в бой и е била хвърлена от самолет MC-130, уточнява Пентагонът. Говорителят на Пентагона Адам Стъмп каза, че бомбата съдържа около 11 тона експлозиви.

САЩ тества "майката на всички бомби" през 2003 г. на полигон във Флорида. В момента има общо 14 такива бомби в арсенала на САЩ.

Тя е била хвърлена по подземен комплекс, за който се предполага, че е бил използван от бойци на ИД. По данни на CNN целта на удара е било унищожаването на тунели и пещери, които се използват от терористите, за да се движат и да извършват нападения.

Коментари: 0