При онлайн обучение всички чуждестранни студенти трябва да напуснат САЩ

Решението на администрацията засяга както новите, така и вече установените в страната студенти

При онлайн обучение всички чуждестранни студенти трябва да напуснат САЩ

Снимка: Pixabay

Международните студенти, които получават образователни степени в Съединените щати, ще трябва да напуснат страната или да рискуват да бъдат депортирани, ако университетите им преминат на онлайн обучение. Това става ясно от документ на Агенцията за имиграция и митнически контрол на САЩ, публикуван в понеделник.

Става въпрос за преминаване на дистанционно обучение през предстоящия есенен семестър. Същото се отнася и за новите студенти - няма да им се издават визи, ако програмите изискват онлайн образование в предстоящия семестър. „Държавният департамент на САЩ няма да издава визи на ученици, записани в училища и / или програми, които са изцяло онлайн за есенния семестър, нито американската митническа и гранична защита ще разреши на тези студенти да влязат в САЩ“, пише в съобщението.

Затягането е свързано с пандемията на коронавирус и ще засегне учениците, които са в Съединените щати с визи F-1 и M-1. F-1 са визи за обучение в университети, колежи, училища и други академични институции. M-1 - виза за неакадемични или програми за професионално обучение.

„Студентите, които в момента са в Съединените щати по такива програми, трябва да напуснат страната или да предприемат други мерки, като например преместване в друга институция с формат за обучение. В противен случай те могат да се сблъскат с имиграционните последици, включително започване на процедура по депортиране“, се казва още в изявлението.

Този ход може да засегне хиляди чуждестранни студенти, които идват в Съединените щати, за да посещават университети или участват в програми за обучение, както и неакадемични или професионални проучвания. Много от учебните заведения в страната предприеха този ход заради разпространяващата се пандемия.

Коментари: 0