Сътрудничеството между САЩ и България вече е необратимо

Двете държави ще си партнират повече в областта на киберсигурността и изкуствения интелект

Сътрудничеството между САЩ и България вече е необратимо

Снимка: Стопкадър

Автор: Цветан Петров

Партньорството между България и САЩ вече е необратимо благодарение на сключената сделка за покупката на изтребителите F-16 Block 70. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на днешната бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България (AmCham).

„Срещу нас беше водена подла борба, тъй като ни обвиниха в лобизъм, в сделка между българското и американското правителство. Въпреки това успяхме да се преборим и затова имат принос Каракачанов, Горанов, Караниколов, целият екип, както и аз“, заяви Борисов. „Да, можехме да дадем парите, платени за изтребителите, за по-високи заплати и пенсии, но българските пилоти заслужават най-добрите изтребители”, добави той.

Борисов подчерта, че сделката за F-16 вече е необратима и геостратегическото партньорство между София и Вашингтон вече е неразрушимо - това е била основната цел на българското правителство. Именно вече бетонираното сътрудничество между България и САЩ занапред отваря нови сфери за сътрудничество между двете държави.

Президентът на американската камара Оливие Маркет посочи, че обемът на двустранната българо-американска търговия е 2.5 млрд. лв. годишно и че България вече изнася към САЩ повече стоки, отколкото внася от там.

Докато досега двете страни са си сътрудничили успешно за развитието на младежта и за повишаването на брутния вътрешен продукт (БВП), то занапред те ще се фокусират и върху инвестициите в киберсигурността и изкуствения интелект.

САЩ и ЕС си сътрудничат много успешно досега. От двете страни на океана са създадени 600 млн. работни места, американската и европейската икономики съставляват 1/3 от световния БВП. Като част от ЕС България изнася към САЩ технологични и други продукти с висока стойност“, каза Маркет. Президентът на американската камара посочи и редица примери за успешни български компании в САЩ - ScaleFocus, Huvepharma, Walltopia и др. Той напомни, че наскоро Dundee Precious Metals и Coca-Cola откриха нови производствени мощности в страната ни.

„Изкуственият интелект е основна сфера на интерес за AmCham. САЩ ще насърчават технологичното развитие на българските компании на територията си, както и въвеждането на повече изкуствен интелект от страна на фирмите в България”, каза Маркет. Той напомни, че в 21-ви век киберсигурността е от ключово значение за всяка държава, институция и компания.

За опазването на личните данни и държавните тайни международното сътрудничество трябва да залегне в основата. САЩ са готови да партнират на България и в тази област.

По отношение на енергетиката САЩ си поставят приоритет да са ключов играч в диверсификацията на енергийните източници на България. „В сферата на ядрената енергетика Westinghouse Electric е показала готовност да е партньор в конкретни проекти”, каза още Маркет.

Борисов от своя страна коментира, че два от реакторите за бъдещата АЕЦ „Белене“ са изцяло българска собственост и България може да си позволи да забави максимално избора на стратегически или друг тип инвеститор, за да се възползва от най-добрата предложена ѝ оферта.

По думите му проектът може да стане „много красив“. „Американски турбини, френско-германско оборудване - би бил много красив проект, но ще си каже думата конкуренцията“, каза Борисов.

Коментари: 0