Саудитска Арабия смени шефа на Aramco

Страната направи промени в управлението

Саудитска Арабия смени шефа на Aramco
Саудитска Арабия назначи Ясир ал Румайян, ръководител на суверенния фонд на кралството, известен като PIF, за председател на държавния петролен гигант Aramco. 

Той идва на мястото на министъра на енергетиката Халид ал Фалих, съобщи Bloomberg в понеделник, позовавайки се на неназован саудитски служител.

Назначението на Ал Румайян идва като част от подготовката на саудитските власти да продадат акции на  Saudi Aramco, най-големият износител на петрол в света, според официалния представител, който говори при условие за анонимност. Назначението има за цел също така да отдели Министерството на енергетиката от Aramco и да избегне конфликт на интереси, докато компанията се подготвя за предстоящото IPO, заяви официалният представител.

Ал-Фалих, кариерен инженер в Saudi Aramco, беше главен изпълнителен директор на компанията, преди да се присъедини към правителството като министър на здравеопазването през 2015 г. Той беше назначен за председател на Saudi Aramco по същото време и стана министър на енергетиката година по-късно.

В петък Ал-Фалих загуби част от вътрешния си портфейл, когато правителството обяви, че разделя портфейлите на индустрията и минното дело от енергийното министерство.

Ал-Румайян е управител на Фонда за публични инвестиции, ръководил преобразуването на фонда от местна холдингова компания в един от най-големите инвеститори в компаниите за глобални технологии. Фондът е натрупал дялове в производителя на електрически автомобили Tesla Inc., компанията за споделяне на превози Uber Technologies Inc., и е поел ангажимент за 45 милиарда долара за технологичния фонд на SoftBank Group Corp. от 100 милиарда долара.
Коментари: 0