Саудитска Арабия вдига тройно ДДС

Страната отчита сериозен спад на приходите заради коронавируса и ниските петролни цени

Саудитска Арабия вдига тройно ДДС

Снимка: Pixabay

2360 ~ 2 мин. четене
Саудитска Арабия утроява данъка върху добавената стойност (ДДС) като част от мерките за строги икономии в подкрепа на ударената от коронавируса икономика, предава Би Би Си.

Правителството в Рияд също заяви, че ще преустанови разходите за издръжка, за да укрепи държавните финанси.

Богатата на петрол нация отчита сериозен спад на приходите, тъй като въздействието на пандемията потисна глобалните цени на есуровината. Кралството за пръв път въведе ДДС преди две години като част от усилията да намали зависимостта си от световните пазари на суров нефт.

Държавната агенция на Саудитска Арабия заяви, че ДДС ще нарасне от 5% на 15% от 1 юли, а държавните разходи за издръжка на гражданите ще бъдат спрени от 1 юни.

"Тези мерки са болезнени, но необходими за поддържане на финансовата и икономическата стабилност в средносрочен и дългосрочен план ... и за преодоляване на безпрецедентната коронавирус криза с възможно най-малко щети", каза в изявление финансовият министър Мохамед ал Джадаан.

Решението идва в момент, когато държавните разходи надвишават значително приходите и тласнаха кралството в бюджетен дефицит от 9 милиарда долара през първите три месеца на годината. Приходите от петрол през периода спаднаха с почти една четвърт спрямо година по-рано до 34 млрд. долара, като намалиха общите приходи с 22%.

В същото време централната банка на Саудитска Арабия отчете през март намаляване на валутните резерви с най-бързите темпове от поне две десетилетия и до най-ниското си ниво от 2011 г. насам.

Очаква се мерките за борба с въздействието на коронавируса да забавят темповете и мащаба на икономическите реформи, стартирани от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Миналата година Саудитска Арабия събра рекордни 25,6 млрд. долара при първоначалното публично предлагане на акции от държавния петролен гигант Aramco на борсата в Рияд. Продажбата на акции бе в основата на плановете на престолонаследника Мохамед бин Салман да модернизира икономиката и да я отслаби от зависимостта си от петрола.
Коментари: 0