Саудитски принц купува един от най-известните хотели в Лондон

Сделката може да бъде една от най-големите в индустрията

Саудитски принц купува един от най-известните хотели в Лондон

Компания 3 Associates направи предложение за придобиването на лондонския хотел Grosvenor House, част от индийската Sahara Group, а също и за купуването на мажоритарен дял от нюйоркския Plaza Hotel и Dream Downtown за $1,3 млрд., пише Financial Times.

От консорциума заявиха, че сделката ще бъде направена главно за сметка на неназовано семейство от Саудитска Арабия. Предложението е било планирано отдавна, но бе решено да се ускори след значително отслабване на британската лира спрямо щатския долар.

"Потенциалната сделка може да бъде една от най-големите в индустрията и демонстрация на доверие в бъдещето на пазара на търговски имоти в Лондон" - каза изпълнителният директор на 3 Associates.

Основателят на Sahara Group, милиардерът Субрат Рой, предлага активите си за продажба, защото е в процес на разследване и до август е необходимо да внесе депозит в размер на $ 1,5 милиарда, за да остане на свобода под домашен арест.

По-рано беше съобщено, че от тези активи на недвижими имоти се интересуват и катарски инвеститори.

Grosvenor House, построен през 1920 г., се намира в престижния район Мейфеър в Лондон в близост до Хайд Парк. Хотелът разполага с близо 500 стаи, бил е домакин на много важни събития, включително и на церемонията по награждаването на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство.

Plaza Hotel съществува от почти 110 години и е един от най-известните хотели в града. По-рано той принадлежеше на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. Той се споменава в много произведения в литературата и киното, в частност в книгата "Великият Гетсби" от Франсис Скот Фицджералд и филма "Север-северозапад" от Алфред Хичкок. В хотела са нощували Марлене Дитрих, Мерилин Монро и "Бийтълс", тук сватбата си празнува сестрата на Джон Кенеди Патриша. Цени на стая започват от $1000 на вечер.

Коментари: 0