Бонусът от 25% за \"Гражданската\" може да се получи чак след 7 години

Максималният \"малус\" от 400% обаче може да бъде стигнат само след 1 години

Бонусът от 25% за \
Един изряден шофьор ще може да получи 20% намаление от цената на „Гражданска отговорност” след като минат две години, в които няма сериозни нарушения на пътя. Това каза пред bTV Владимир Савов, член на Комисията за финансов надзор, отговарящ за застраховането, който коментира системата „Бонус – малус”.

"Ако сме съвестни водачи, още след първата година ще получим 10% отстъпка, а след втората – още 10%. Останалите 5% се натрупват през следващите 5 години", уточни той. Тоест, за да ползват максималния бонус от 25%, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

От неговото изказване стана ясно, че "малусът" ще се печели много по-бързо. Един системен нарушител може за 1 година да успее да достигне максималното наказание, което ще му оскъпи "Гражданската отговорност с 400%".

Вчера Комисията представи идеите си за въвеждане на системата, а целта ѝ е да се поощрят съвестните шофьори. Савов коментира критиките, че колата ще е виновна за всичко, което е направил шофьорът преди това, дори и след като е продадена. "Това е направено с цел собственикът на колата да внимава на кого я предоставя", поясни той.

„Когато има възможност лесно да се прехвърли собствеността на колата на член на семейството или друг близък, ако това ще доведе до изчистване на натрупания малус, същият човек ще продължи да кара същата кола пак така безразсъдно и системата ще губи смисъла си. Затова е предвидено да се запазва малусът на колата”, каза още членът на КФН.

Комисията обмисля възможност при покупка на кола гражданите да могат да проверяват онлайн дали предишният ѝ собственик има тежки нарушения, което ще оскъпи застраховката ѝ „Гражданска отговорност“. Савов уточни, че в момента такава проверка е възможна в гаранционния фонд на застрахователите по регистрационен номер. Възможен вариант е при продажба на автомобила малусът да се „откупува“ от продавача.
Коментари: 0