След срива в технологичния сектор щатските акции тръгнаха нагоре

Акциите на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и компанията-майка на Google Alphabet поскъпнаха с повече от процент след петъчните разпродажби

След срива в технологичния сектор щатските акции тръгнаха нагоре
Щатските акции записаха повишения в понеделник, след като някои от най-големите губещи от технологичния сектор успяха да се изкачат след тежките понижения от миналата седмица. Индустриалният Dow Jones нарасна с 354 пункта до 24640 и маркира най-голямото си повишение от 7 ноември насам. Широкият S&P 500 добави 1.55 на сто към стойността си, а технологичният NASDAQ – повече от 2% до 7081, преминавайки психологическата граница при 7000. 

Акциите на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и компанията-майка на Google Alphabet поскъпнаха с повече от процент след петъчните разпродажби. General Motors се повиши с 4%, след като разкри плановете си да свие производството на няколко завода и да намали заплатите с 15% , което е по-драстичен план за намаляване на разходите, отколкото очакваха инвеститорите. 

Европейските акции поскъпнаха, подкрепени от доброто настроение около предстоящия Брекзит и сделката, договорена между ЕС  и премиера Мей. За успех обаче ще може да се говори след като британският парламент одобри споразумението. Това все още не е сигурно, тъй като Мей среща съпротива не само у противниците си, но и у своите. В крайна сметка лондонският FTSE нарасна с 1.2% и финишира с 36 пункта над ключовите 7000. Немският DAX добави близо процент и половина, а френският САС – процент до 4494 пункта. Цената на петрола се повиши в понеделник. Лекият суров петрол се изкачи над 51 долара за барел, а сортът Брент – нас 60 долара, след като инвеститорите бяха разтревожени от свръх предлагане и свиване на търсенето.

Среща - ОПЕК

Днес ще се проведе среща между страните-производителки на петрол. Пазарните участници ще следят внимателно относно всякаква информация, предвид драстичното понижаване на цените на течното злато през последните седмици. Възможно е при излизане на ключова информация котировките да се изменят значително.

Netflix е една от най-губещите компании за годината. Видео стийминг гигантът започна да губи от пазарната си капитализация още в средата на годината, но само от октомври насам акциите поевтиняха с повече от 30%. Към момента котировките са в близост до предпоследното ниво от Корекцията на Фибоначи при 76,40%. Миналата седмица те се докоснаха до съпротивата, но успяха да върнат и тази все още се движат малко над нея. Ако те се понижат и задържат под 240-250 долара за акция, ще може да се влезе в къса позиция с цел нивото от началото на годината – психологическите 200 долара.

Силно низходящото движение на EUR/USD помести котировките около 50-дневната средна и малко под нея, като те все още са в близост до горната му граница. Пресичането около 20 пункта на Стохастик ни кара да смятаме, че предстои ново краткосрочно понижение на валутната двойка, като пробив на ключовото ниво при 1.1300 би дало силен мечи сигнал и потенциал за спад до 1.1200.

Ясно изразеното поевтиняване на европейския сорт петрол Брент продължава и през ноември. След като течното злато се понижи до под 60 долара на барел, вчера то успя да премине над психологическата граница. Може краткосрочното повишение в цената да се използва за вход в къса позиция на по-изгодна цена.

Постепенното понижение на немския бенчмарк на два пъти – през октомври и през ноември, го изпрати до ключовите 11000 пункта, но не успя да ги пробие. След като се оттласна, индексът се отправи към 50-дневната средна. Оттук има два сценария: при първия котировките ще успеят да се изкачат над нея и ще преследват горната граница на канала. При втория няма да има успешен пробив и ще може да се влезе в нова къса позиция с цел 11000 пункта. Към момента може да се купи краткосрочно с цел 11500-11600 пункта.
Коментари: 0