5 съвета за защита от криптовируси

Те се разпространяват чрез имейли и социални мрежи

5 съвета за защита от криптовируси
4061 ~ 2 мин. четене

Една от най-разпространените зарази, в България, и по света, са криптовирусите. Тези скрити кодове, разпространяващи се през имейли, социални медии и през какво ли още не, криптират най-ценното – спомените, работата и всичко останало на заразените компютри. И го превръщат в неизползваемо. Най-лошото, е че ако станете жертва на подобна атака, не е сигурно, че ще се отървете от нея "безнаказано“ – дори и да платите искания откуп. Всъщност, плащането може да стане причина да бъдете атакувани отново по същата схема

Колко ценни за нас са всъщност файловете ни разбираме именно в този момент, когато вече нямаме достъп до тях. И докато има и безплатни решения за елиминирането на негативните последици от някои криптовируси, но за по-страшните – Locky, CTBLocker и др. най-добрата защита е превенцията – т.е. изобщо да не се стига до зараза с тях. А за да не се стига до зараза с тях, препоръчваме да спазвате следните няколко съвета:


1. Използвайте актуална версия на операционната система и наличния ви софтуер 

За да разчитате на операционната си система и софтуера, с който боравите, е необходимо да ги обновявате редовно. Така блокирате възможността зловреден код да се възползва от задна вратичка в тях и да компрометира системата. За да не се занимаваш, може да настроите ъпдейтите на автоматичен режим.

2. Инсталирайте система за информационна защита, а не просто антивирус 

За да се предпазите от криптовируси, е необходимо повече от антивирусно решение. Механизмът на заплахата позволява често тя да се промъкне незабелязано в системата. Затова трябва да разчитате на решение за информационна сигурност.

3. Бъдете наблюдателни 

Фишингът може да бъде определен като абсолютен хамелеон, когато става дума за дегизировка. Ако допреди години подвеждащите мейли и фалшиви интернет страници се разпознаваха лесно, то това вече не е така. Детайлът, с който работят кибер-престъпниците, може да заблуди дори и по-наблюдателните. Затова, не пренебрегвайте съмнителни мейли, нито допълнителните прозорци, в които се изисква да въведете данните на кредитната си карта.

4. Бекъпът е задължителен 

Специалистите смятат, че потребителите трябва да имат бекъп на файловете си на поне 4 места, за да са сигурни, че няма да загубят ценна информация. Това е и най-сигурният начин за противодействие на атаки от криптовируси. Все пак, ако платите откуп, не знаете дали ще получите обратно достъп до файловете си.

5. Разръчкайте настройките

Ако имате повече опит със софтуера за информационна сигурност, обърнете специално внимание на настройките. Ако те бъдат донастроени за вашите индивидуални нужди, това би повишило допълнително нивото на сигурност на устройството. Но внимавайте! Ако нямате опит, оставете настройките по подразбиране, тъй като може, без да искате, да изключите или намалите нивото на защита на инсталираното приложение.

 

Източник: Eset

Подкрепи Economic.bg