Сбогом, Холандия! Страната вече се нарича само Нидерландия

Тя сменя името, за да промени и имиджа си в чужбина

Сбогом, Холандия! Страната вече се нарича само Нидерландия

Снимка: Pixabay

Холандия вече не съществува, тъй като страната реши да изостави това по-разпространено име, за да преизгради имиджа си. От януари министерствата, университетите, посолствата и компаниите ще използват само официалното име на страната - Нидерландия. 

Промяната в името се мотивира от желание за трансформиране на имиджа на Холандия в чужбина, с което правителството се надява да привлече туристи в други части на страната, тъй като популярни дестинации като столицата Амстердам, Харлем и Хага не могат да се справят с масовия приток на посетителите.

Страната има 12 провинции, но думата Холандия се отнася само за две от тях - Северна Холандия, която включва столицата Амстердам, и Харлем и Южна Холандия, където се намират Хага и Ротердам.

„Малко странно е да се популяризира само малка част от Нидерландия в чужбина, тоест само Холандия“, заяви говорител на външното министерство.

Сигрид Кааг, министър на външната търговия и сътрудничеството за развитие заяви, че ребрандът, който ще струва на страната 319 000 долара, ще помогне да се покаже на туристите какво още може да предложи Нидерландия, независимо дали те идват по работа, живеят или се наслаждават на почивка.

"Името Холандия предизвиква образи на сирене, лалета и Йохан Кройф. Мога да си представя, че Нидерландия иска да се представи повече като страна, която води в развитието на технологиите - например в селскостопанския сектор, спорта и културата. Те искат да дадат по-актуално звучене на нидерландската марка “, заяви експертът по продажбите на дребно Кити Колемейе.

Официалният уебсайт за туризъм в страната holland.com, който дълго време е използвал Холандия като основното си име, ще премине към използването на Нидерландия.

Нидерландските власти отдавна се опитват да актуализират имиджа на страната и дори започнаха репресивни мерки срещу туризма до популярни туристически места като Амстердам. 

Миналата година властите предложиха забрана за обиколки в района на Червените фенери, което предизвика обратна реакция от секс-работници, които заявиха, че мярката ще се отрази на техните доходи.
Коментари: 0